Fictie

Sonja de Jong

Bov Bjerg: ’Auerhaus’, vert. Anne Folkertsma. Uitg. Cossee, €19,99.

Met ’Auerhaus’ schreef de Duitse cabaretier/schrijver Bov Bjerg (1965) een bitterzoete komedie, een verhaal waar je om kunt lachen, maar ook een traantje om kunt laten. Zijn achtergrond als cabaretier is duidelijk te herkennen in zijn stijl.

’Auerhaus’ speelt begin jaren 80, als Oost- en West-Duitsland nog gescheiden zijn en de jeugd naar cassettebandjes luistert. De 18-jarige Frieder probeert met pillen van zijn moeder een eind aan zijn leven te maken. Als hij uit de psychiatrische inrichting ontslagen wordt, luidt het advies hem niet in zijn eentje te laten wonen, maar terug naar zijn ouders wil hij niet. Het leegstaande huis van zijn overleden grootvader biedt een oplossing. Samen met zijn vriend Höppner gaat Frieder er wonen en al gauw voegen hun klasgenoten Vera en Cecilia zich erbij, niet veel later gevolgd door de lichtelijk psychotische Pauline en ’relnicht’ Harry. Ze noemen het huis naar een hit uit die tijd ’Our house’, door de dorpsbevolking als snel verbasterd tot Auerhaus.

Bjerg schildert het leven van de jongeren in hun eigen bastion in vrolijke kleuren: een uitbundig Nieuwjaarsfeest, krankzinnige pogingen om onder de dienstplicht uit te komen, ’proletarisch’ winkelen en stress voor het eindexamen. Na al die uitbundigheid komt het droevige einde nogal uit de lucht vallen.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.