Kersenbloesem

Kersenbloesem. Foto DPD

Nanska van de Laar

De kersenbomen bloeien! Mijn dochter heeft een indrukwekkend exemplaar in haar achtertuin. ’Bel me zodra hij bloeit. Dan laat ik alles uit mijn handen vallen, en drinken we koffie onder de boom.’

Kersenbloesem wacht op niemand, zoals al het onbetaalbare en waardevolle in het leven. Het heeft weinig zin om te zeggen: wacht even tot ik tijd voor je heb. Je moet genieten op het moment dat het kan. Dus WhatsAppt ze op haar vrije woensdag een foto van een wolk witte bloesem tegen een staalblauwe lucht. Ik hou me aan mijn afspraak, klap mijn laptop dicht en spring in de auto.

Ondertussen weet zij een snelle rabarbertaart in elkaar te knutselen, die we vervolgens samen zo ongeveer de oven uitkijken. Het recept vond ze op puddingclub.nl, een van haar favoriete toetjeswebsites. Koffie met de eerste rabarbertaart van het jaar, onder de bloeiende kersenboom. Is er een mooiere manier om het voorjaar te vieren? Volgende week kunnen we hier al niet meer zo zitten, dan sneeuwt je koffiekop geheid vol bloemblaadjes.

In Japan neemt iedereen vrij om te kijken naar de bloeiende kersenbomen en collectief te feesten. Hanami Marzuri heet het feest waarbij families, vriendengroepen en collega’s het park in trekken om te picknicken onder de sakura (kersenbloesem).

Avondpicknick

Ze vieren de uitbundige schoonheid en de kracht van het jonge leven, maar staan ook stil bij het tijdelijke en vergankelijke ervan. Het feest valt eind maart of begin april, een vaste datum is er niet. De natuur bepaalt. Weerstations houden nauwkeurig de bloesemvoorspellingen bij, want de bloei duurt één, hooguit twee weken. Omdat Japan zo’n langgerekt land is, verplaatst de bloesemzone zich in de loop van ongeveer zes weken van zuid naar noord.

In veel parken worden knalroze en witte papieren lampionnen opgehangen om ook avondpicknicks mogelijk te maken. Dat klinkt idyllisch, maar het schijnt er op die, voornamelijk door jongeren bezochte, feesten behoorlijk luidruchtig en uitgelaten aan toe te gaan. Laat ze, het is lente!

Leuk om te weten wat ze dan zoal eten en drinken. Om met dat drinken te beginnen: sake! Hier vaak rijstwijn genoemd, maar eigenlijk is het rijstbier. Het productieproces van sake (spreek uit sà kee) lijkt veel meer op bier brouwen dan dat van wijn maken. Geloof niet alles wat er gezegd wordt over de ideale schenktemperatuur van sake. Alleen hartje winter en bij bepaalde maaltijden drinken ze warme sake in Japan. Maar ijskoud is hij echt het lekkerst. Voor het kersenbloesemfeest wordt speciaal een hele lichte, zoete ’festival-sake’ gebrouwen, die kinderen ook mogen drinken.

Japanse traditie

En wat eten ze tijdens de picknick? Gerechten die niet te veel aandacht opeisen, want je komt voor de bloemen. Denk aan gezouten sojaboontjes, knapperig gebakken urchin (zee-egel), koude kipsaté, zoete omelet en dango. Dat zijn gekookte zoete rijstballen op een stokje, die speciaal voor dit feest toepasselijk roze, wit en groen worden gekleurd. Vaak fraai verpakt in kunstzinnige bento-dozen; die hebberig makende Japanse lunchboxen met meerdere vakken.

Verzot als wij zijn op koffie met rabarbertaart, hebben we zomaar een Nederlandse variant uitgevonden op deze Japanse traditie. Hadden we misschien beter koude sake of groene thee kunnen drinken? Nee, we houden het lekker zo.

Recept: Rabarbertaart

Nodig voor 6 tot 8 pers: 150 gr suiker; rasp van 1 citroen; 150 gr zachte boter; 3 eieren; 150 gr zelfrijzend bakmeel; 2 zakjes vanillesuiker; 500 gr rabarber, in kleine stukjes; 3 el custardpoeder; 30 gr suiker.

Verwarm oven voor op 175 graden. Roer suiker en zachte boter los in kom, mix één voor één eieren erdoor. Voeg dan zelfrijzend bakmeel toe en meng tot dik cakebeslag. Vermeng rabarberstukjes in andere kom, met vanillesuiker, suiker en custardpoeder. Vet een bakvorm met doorsnee van 24 cm in met boter. Stort beslag erin en verdeel vulling er overheen. Het zal beetje in beslag zakken. Zet in oven, draai temperatuur terug naar 150 graden en bak in een uur mooi bruin. Check of taart gaar is. Een prikker moet er droog uitkomen. Geef hem anders nog 15 min, dek af met aluminiumfolie tegen verbranden. Tenzij je van natte cake houdt, dan stop je eerder. Neem taart uit oven, haal uit vorm en laat afkoelen tot lauwwarm. Heerlijk bij koffie of thee, maar ook als desserttaart.

Tip: doe wat rijpe aardbeien door de rabarbervulling. Smaakt heerlijk en hij kleurt er prachtig rozerood met groen van. Als kersenbloesem.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.