Eerste streken op de cellosnaren

De 7-jarige Aurelia mag de eerste streken zetten op een cello.© Foto United Photos/Rob van Wieringen

Paul Lips
Overveen

In alle leslokalen van de gemeentelijke Muziekschool Jaap Prinsen aan de Korte Zijlweg klinkt zaterdagmiddag muziek. Nou, niet enkel muziek, maar ook voorzichtige eerste pogingen om geluid uit een instrument te krijgen. Voor de open dag van het Bloemendaalse instituut is veel belangstelling.

,,Ik ga u vandaag nog een mail sturen met de aanmelding’’, zegt een enthousiast geworden mevrouw tegen gitaardocent Pim Moorer. Spijkers met koppen. Moorer is verguld met de drukte in het op de eerste verdieping gelegen leslokaal, waar jochies geluid uit een Spaanse gitaar proberen te krijgen. ,,Ja, we houden hier van good vibes’’, lacht Mooren, terwijl hij een bordje met de kreet ’de gitaar is een vriendelijke, zachte stem midden in een lawaaiige wereld’ omhoog houdt. ,,Een uitspraak van Andrés Segovia, een vermaard Spaans gitarist die veel heeft betekend voor de populariteit van de akoestische Spaanse gitaar. Je kunt er immers van alles op spelen, populaire liedjes, maar ook Bach.’’

Beneden in het lokaal van Rogier van der Tweel staat een hele rij wachtenden voor het drumstel. Een meisje probeert een ritme te slaan op de snaredrum en tom’s. Voetenwerk is nog iets te hoog gegrepen.

Cellosonates

In het lokaal waar de trompet wordt onderwezen krijgt de 10-jarige Janna uit Overveen warempel een toon uit het instrument. Eerst heeft docent Gerda Postma een mondstuk aangereikt, vervolgens mag de hele trompet worden aangeblazen. ,,Best lastig nog’’, lacht Postma, kijkend naar de verwoede pogingen van de kandidaat-leerlingen. In het lokaal daar tegenover zitten dwarsfluitdocent Rieneke Weber en blokfluitdocent Eva-Maria Schuster. De kinderen die op de blokfluiten blazen kunnen aanvankelijk zó in een filmpje van Lucky TV, maar gaandeweg gaat het steeds beter.

In de aula heeft het gitaarensemble van de school de middag geopend met een mooie versie van ’The rose’, dat we kennen van Bette Midler. Andere gelegenheidsformaties brengen soepel swingende jazzcomposities ten gehore.

Bij docent Jeanny Beerkens zit de 7-jarige Aurelia Groenveld achter de cello. Jeanny helpt haar de vingers van de linkerhand op de juiste posities van de hals te zetten, zodat ’Altijd is Kortjakje ziek’ kan klinken. Vader Remco kijkt geboeid toe. ,,Ik ben zelf een liefhebber van cellomuziek, dus als Aurelia binnenkort de cellosonates van Bach kan spelen ben ik blij’’, grapt hij. ,,Nee hoor, ik vind dat ze er pas mee aan de slag moeten als ze er aan toe zijn. Je ziet van die kinderen die zó enorm door hun ouders of docenten worden gepusht dat het niet leuk meer is.’’ Spelplezier staat in een hoog vaandel, benadrukt Pim Moorer. Er zijn allerlei kennismakingscursussen en ook het gezamenlijk muziek maken - om daarmee podiumervaring op te doen - is een van de doelstellingen.

www.muziekschool-bloemendaal.nl

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.