Ferrari-verrassing voor zieke Frits Zuurendonk

Frits Zuurendonk voor de rit: ,,Hij moet wel rood zijn, anders stap ik niet in.”

Frits Zuurendonk voor de rit: ,,Hij moet wel rood zijn, anders stap ik niet in.”© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Annemieke Windt
Bloemendaal

Frits Zuurendonk (73) is zijn hele leven bezeten geweest van de Formule 1. In die jaren 60 ging hij al met zijn vader naar het Circuit van Zandvoort.

,,Wat zou ik graag een keer nog over het circuit rijden”, liet hij zich ontvallen tegen zijn zoon Patrick. Die ging met broer Nico direct aan de slag. Want als ze die wens van hun vader uit wilden laten komen, dan was er haast bij. Frits is namelijk ernstig ziek. Hij heeft een hersentumor die niet geopereerd kan worden en heeft nog maar een paar maanden te leven.

Het lukte dankzij de vrijwilligers van de Wensstichting Oppepper4all, die de juiste contacten hadden. Gezeten naast Ferry ’Ferrari’ Magielse in diens rode Ferrari F430 Spider mocht Frits zaterdag een half uur lang nog één keer de adrenaline van een race door zijn leven voelen gieren.

Spanning

,,We wilden dit graag voor hem regelen, we hadden alle twee wel een paar ingangen bij het circuit, maar ons lukte het niet”, vertelt Nico die net als zijn broer de rit van zijn vader vastlegt op foto en video. ,,Toen las Patrick iets over Oppepper4all en die kreeg het wel voor elkaar.” Patrick geeft toe dat hij de laatste weken wel in spanning heeft gezeten of ze de verrassing voor hun vader wel door konden laten gaan. ,,Hij ging de laatste weken flink achteruit, maar hij heeft nieuwe medicijnen gekregen en nu krabbelt hij toch weer wat op.”

Gegrom

De Ferrari kondigt zich duidelijk aan als die de straat in komt rijden. Met een flink gegrom komt de auto de hoek om. ,,Ik krijg het er helemaal koud van”, zegt een zus van Frits. Die zit, gekleed in een Ferrari shirt, in de tuin vol verwachting klaar. ,,Ik hoor wat pruttelen en dat is niet het koffieapparaat. Ik hoop wel dat hij rood is, anders stap ik niet in”, grapt hij.

Op dat moment weet hij nog niet dat hij niet alleen met vrouw, kinderen en kleinkinderen op stap gaat, maar dat ook zijn broers en zussen mee komen. ,,We wilden het niet helemaal een verrassing voor hem houden”, legt Patrick uit. ,,Door zijn ziekte kan hij niet alles in een keer goed verwerken, dus we moesten hem wel een beetje voorbereiden.” Na de race gaat het hele stel naar restaurant de Uitkijk om samen te dineren.

Frits geniet overduidelijk van de verrassing. Voor een man die ’s nachts uit zijn bed kwam om geen enkele race in de Formule 1 te missen, is dit een buitenkans. ,,Hij keek ook samen met zijn kleindochter. Dat zat zij als meisje van anderhalf tussen zijn benen op de bank gebiologeerd naar het scherm te staren”, vertelt schoondochter Agnes.

De rit van zijn huis in Bloemendaal naar het circuit heeft wel enige voeten in de aarde. Want een Ferrari F430 Spider mag dan een supersnelle auto zijn, hij is ook erg laag. En Bloemendaal heeft een paar flinke verkeersdrempels, waardoor er zelfs even een kleine file ontstaat. Eenmaal op het circuit mag Magielse zijn motor flink laten grommen.

Lelijke Eend

Frits kent het circuit op zijn duimpje. ,,Ik heb er ook overheen geracet. In een Lelijke Eend, met honderd de Tarzanbocht in en met zestig er weer uit.” De familie volgt de rit vanaf het dak van de pit. Iedere keer als Frits voorbij komt, steekt hij zijn duim hoog. ,,Hij zit zo te genieten, dat hij bijna uit elkaar klapt”, weet Agnes.

Na afloop straalt hij. ,,We hebben zelfs de tweehonderd kilometer gehaald”, weet Magielse na afloop. ,,Dat gevoel dat je door de snelheid helemaal in je stoel wordt gedrukt. Dat is het leukste”, glundert Frits als hij er twaalf rondjes op heeft zitten.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.