Paswerk haalt Haarlemse fietsen weg

Annalaura Molducci
Haarlem

Re-integratiebedrijf Paswerk is door de gemeente aangewezen om weesfietsen en fietswrakken uit de stad te verwijderen en op te slaan in een loods. Het werk is volgens Paswerk pas lonend als er jaarlijks tienduizend fietsen worden weggehaald, dat zijn er nu vierduizend.

Paswerk wil de klus graag aannemen en heeft een businessplan opgesteld. Het bedrijf wil de fietsen die bijvoorbeeld op het Stationsplein staan overbrengen naar een loods in Cruquius. Daar worden ze minimaal drie maanden opgeslagen. Na die drie maanden zijn de fietsen van de gemeente. Eigenaren die hun fiets komen ophalen moeten 25 euro betalen aan bewaarkosten.

Volgens de gemeente is het aantal fietsen in het centrum en rond het station de afgelopen tien jaar bijna verdrievoudigd.

Het weghalen van de fietsen wordt uitgevoerd door werknemers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Paswerk denkt 184.500 per jaar te verdienen aan de fietsenhandel. Fietsen die binnen een bepaalde termijn niet worden opgehaald worden namelijk opgeknapt en doorverkocht.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.