Klacht over Zuiderhout in Haarlem

Arthur de Mijttenaere
Haarlem

De Heemsteedse Susan van Dam heeft een klacht ingediend bij het medisch tuchtcollege over revalidatiekliniek Zuiderhout in Haarlem. Het gaat om de verzorging van haar vriend Leo de Waal Malefijt, die nu in het Spaarne Ziekenhuis ligt. Volgens beiden werd hij in Zuiderhout verwaarloosd. De revalidatiekliniek doet nu intern onderzoek naar de kwestie.

Schalkwijker De Waal Malefijt (83) belandde februari dit jaar in Zuiderhout om te revalideren na een heupoperatie in het Spaarne Ziekenhuis. Normaal knapt een patiënt dan steeds verder op maar bij De Waal Malefijt ging het zienderogen steeds slechter. Op 15 april werd hij ernstig verzwakt en met een doorligwond aan zijn voet weer opgenomen in het Spaarne Ziekenhuis, waar hij eind vorige week met goed gevolg is geopereerd.

Suffer en zwakker

In de ogen van Susan van Dam, die namens hem de klacht heeft ingediend, werd De Waal Malefijt aan zijn lot overgelaten en door grotere hoeveelheden morfine steeds suffer en zwakker. Van Dam kreeg bij het verzorgend personeel volgens eigen zeggen nul op het rekest als zij hen daarop aansprak. Vooral voor zijn behandelend arts heeft zij geen goed woord over. ,,Toen het Hb-gehalte van zijn bloed te laag was, duurde het veel te lang voor er maatregelen werden genomen’’, geeft zij als voorbeeld. Het hoofd van de afdeling verschool zich volgens haar achter het excuus dat ze nog niet zo lang op de afdeling werkzaam was.

Maaltijden

De Waal Malefijt zelf zegt dat zijn lichamelijke conditie achteruit holde doordat hij niet at en door het verzorgend personeel ook niet in staat werd gesteld om te eten. ,,De maaltijden waren in de eetzaal beneden maar ik was vanaf mijn kamer boven niet meer in staat om in mijn rolstoel naar beneden te komen.’’ Het gevolg was dat de Schalkwijker steeds zwakker werd en meer in de war raakte.

Van Dam hoorde in het Spaarne Ziekenhuis dat de medici die hem aan zijn heup hadden behandeld hevig schrokken, toen ze de patiënt twee maanden na diens heupoperatie terugzagen. Volgens Van Dam zouden de Spaarne-artsen Zuiderhout daarop aanspreken.

Het ziekenhuis wil desgevraagd niet reageren op vragen van de krant over deze kwestie, omdat ze over individuele patiënten niets zeggen. Wel heeft een maatschappelijk werkster van het ziekenhuis Van Dam bijgestaan met de brief voor het medisch tuchtcollege.

Beter

Met De Waal Maleftijt ging het gisteren overigens weer beter, Hij heeft een operatie ondergaan die zijn voet heeft gered en wacht op een plek in een andere revalidatiekliniek. De man die vroeger zelf ook zijn brood verdiende in de zorg peinst er niet over terug te keren naar Zuiderhout.

Hij is ook weer helder in zijn hoofd. ,,Ik ga hier niet eerder weg voor ze iets goed hebben.’’

Zorgbalans

Bij Zorgbalans, de koepel waar Zuiderhout onder valt, is de klacht bekend. Een woordvoerster zegt dat de zaak ’serieus wordt genomen. Er wordt onderzoek gedaan naar wat er precies is gebeurd’. ,,De bevindingen van het ziekenhuis over de conditie van de patiënt zijn onderdeel van het onderzoek.’’

Zorgbalans heeft instellingen in de wijde regio waar 1500 mensen (tijdelijk) wonen. Er is een aparte klachtenprocedure. Vorig jaar kwamen 79 klachten binnen van mensen die er verblijven.

Er is volgens de woordvoerster geen sprake van een opvallende toename van de klachten. Twee mensen gingen in 2013 naar de inspectie en twee mensen wilden verhaal halen bij het medisch tuchtcollege. In de twee laatste gevallen is nog geen uitspraak gedaan.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.