Samen aan tafel in Parkwijk

De koks van Resto Van Harte hadden tussen het koken door tijd voor een dansje.© Foto United Photos/Paul Vreeker

Mart de Jong
Haarlem

„Het gaat vandaag niet om geld verdienen”, maakt manager Paul Feldbrugge (40) van buurtrestaurant Resto Van Harte donderdagmiddag meteen duidelijk.

Bij het sociaal eetinitiatief aan de Prinses Beatrixdreef in Parkwijk draait het namelijk vooral om gezelligheid en het bij elkaar brengen van de buurtbewoners.

In Parkwijk mogen maximaal drie muntjes per gerecht worden gevraagd, waarbij elk muntje één euro kost. Daarmee is dit eetinitiatief een uitzondering op soortgelijke evenementen die winst maken hoog in het vaandel hebben staan. „Het gaat ons niet om wie de meeste pizza’s verkoopt, maar om gezelligheid.”

Sociaal eetinitiatief

Resto Van Harte bestaat bijna dertien jaar en is daarmee het oudste sociale eetinitiatief van Nederland. Het evenement in Haarlem past in een serie van activiteiten die in anderhalf jaar tijd wordt uitgerold over twintig steden. Deze staan allemaal in het teken van ’Geef je Buurt een Boost’ om buurtbewoners bij elkaar te betrekken, gesteund door de Nationale Postcode Loterij.

Resto Van Harte organiseert onder andere in Haarlem tweemaal per week een avondmaal. Iedereen is op zo’n avond welkom. Feldbrugge: „We hebben wel eens de wijkagent aan tafel gehad tegenover een draaideurcrimineel.”

Kinderen spelen een grote rol in het sociale plan van eethuisbaas Paul Feldbrugge en zijn compagnons.

Moeder

Feldbrugge: „De hele zomer hebben we soep gemaakt met de kinderen, waarbij we tussendoor spelletjes deden. Zo leren ze samenwerken, elkaar de ruimte geven en iets te maken.’’

De soep die vandaag op het menu staat is ’gazpacho’, een koude tomatensoep. Tijn (17) bereidt de soep en is, zoals hij het zelf noemt, ’de toezichthouder van opperchef Paul’. De bereiding verloopt als een geoliede machine. Tijn heeft vier hulpkoks die alles voor hem snijden; zijn jongste hulpje is pas 4 jaar en doet de paprika’s. Tijn: „Iedereen mag meehelpen, het is eigenlijk een soort buurtsoep!”

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.