Premium

The Irrational Library Band: Haarlemse band met een verhaal

The Irrational Library Band: Haarlemse band met een verhaal
Tom de Haan en Joshua Baumgarten vormen met bassist Mishal Zeera en de niet zichtbare Lars van der Weiden The Irrational Library Band
© Archieffoto United Photos/ Rob van Wieringen
Haarlem

Het is de meest opmerkelijke Haarlems rockgroep van de afgelopen twaalf maanden: The Irrational Library Band. Een groep met een verhaal, een boodschap, een ziel en swing. En ze hebben de wind mee.

Zaterdag staan ze op het festival Haerlemsche Helden in het Patronaat. Komende twee maanden zijn ze veelvuldig bij de Popronde te horen. En op 19 oktober aanstaande wordt in De Pletterij het debuutalbum ’Now that we still can’ gepresenteerd. Boek en cd tegelijk.

The Irrational Library brengt de teksten van schrijver/dichter Joshua Baumgarten in een stevige muzikale omlijsting. „We hebben onderling veel over de muziek gepraat”, zegt baritonsaxofonist en gitarist Tom de Haan. „Vooral Mishals ideeën om het simpel te houden waren belangrijk.” Mishal is bassist Mishal Zeera: „De kunst is om een reële mate van chaos te accepteren. Joshua schrijft nu eenmaal geen gewone liedjes met coupletten en refreinen.” En drummer Lars van der Weiden: „In het begin is er heel veel gerommel en gedoe. En dan heb je opeens toch een echte ’song’.”

Alleen al de samenstelling van de groep is apart: front- en tekstenman Joshua, de Amerikaan die zeventien jaar geleden naar Haarlem kwam en inmiddels bekend is als cultureel aanzwengelaar en uitbater van de Irrational Library Shop. Stadsdominee en voorganger bij de diensten in de Grote of St.-Bavokerk Tom de Haan. Kosmopoliet Mishal Zeera, geboren in Bahrein, Amerikaans paspoort, opgegroeid in de Verenigde Staten en Engeland, die zich enkele jaren geleden in Haarlem vestigde omdat hij de stad zo mooi vond. En tenslotte Lars, die ook bij de Haarlemse groep Spoon Lifts Moon speelt.

Doorgaan

„Begin 2016 wilde Mishal wat teksten van mij op muziek zetten en opnemen”, vertelt Joshua. Daar kwam een optreden met een band – niet deze band – op Bevrijdingspop uit voort. We hadden maar twee keer gerepeteerd maar dat werkte goed. Toen wist ik dat ik daarmee door moest gaan.”

Bij het zoeken naar een definitieve groep dacht Joshua direct aan Tom de Haan, met wie hij al Bijbellezingen in zijn winkel organiseerde. En bij de audities voor een drummer klikte het onmiddellijk met Lars. Oktober 2016 stond de Irrational Library-trein op de rails. Sommigen vergeleken de groep met die van beatdichter Allen Ginsberg, anderen met Patti Smith, Jim Carroll, Last Poets of zelfs The Fall. Joshua haalt de schouders op. „Ik dacht eerder aan Gil-Scott Heron die een lange rit maakt bij MC5 in de auto….”

Joshua leest zijn teksten – vaak prozagedichten – en ziet zichzelf liever niet als ’zanger’. „Voor mij is de groep een vier-eenheid met Toms baritonsax als mijn tweede stem.”

„We kunnen met deze instrumenten héél veel doen”, zegt Mishal. „En er is ook veel ruimte voor ieder instrument”, vult Tom aan.

Energie

Mishal: „Het gaat niet over één ding, een instrument of tekst. Het gaat over de energie die wij overbrengen op de mensen en die we op het podium weer terugkrijgen van het publiek. Iets heel spiritueels.”

De teksten komen van Joshua. Als de anderen zich ermee bemoeien, heeft dat vooral met de vorm te maken, of met de lengte. „Muziek heeft een eigen mathematiek”, zegt Mishal. „Wij hebben moeten leren om mee te gaan in de mathematiek van de teksten van Josh.” En die teksten zijn Engelstalig met zo hier en daar een karakteristiek Nederlands woord, als rozijnen in een mueslibolletje. Vaak scherp en ironisch zoals in ’Fake News’. Soms de vinger op gevoelige plekken leggend, zoals in ’Liberate Yourself (Haarlemtown)’ waarin hij zegt dat vrijheid niet de kogel in de loop van een geweer is, maar de open hand die evenveel geeft als ontvangt. „De uitdaging voor ons als muzikanten is om bij die teksten niet voortdurend dezelfde partij te herhalen, maar telkens subtiele variaties te vinden”, zegt Lars.

„Ik heb veel over de dingen die mij bezig houden gepraat met Mishal en natuurlijk ook met Tom”, zegt Joshua. „Ik geloof niet in provoceren. Ik wil dat mijn teksten respectvol zijn. Ik ben geen religieus maar wel een spiritueel persoon.”

Vertrouwen

„Maar ik ben zelf ook geen fan van religie”, reageert de stadsdominee. „Ik hou veel meer van vertrouwen. En ik krijg heel veel vertrouwen van deze band. Ik wil beslist geen ’rockstar’ zijn. Ik wil met mijn muziek het publiek dienen. Zoals ik dat ook doe als predikant.”

De Popronde betekent dat The Irrational Library nu ook serieus ’de stad uit’ gaat. Een flink aantal concerten door het hele land. „Wat muziekstijl betreft zijn we ingedeeld bij ’avant-garde’. Nou ja, dat vind ik best”, lacht Joshua. „Ik zal niet beweren dat we het wiel opnieuw hebben uitgevonden. Maar we geven er wel weer een flinke zwengel aan!”

The Irrational Library: zaterdag 16 september Haerlemsche Helden in Patronaat met verder o.a. Mantra, Tony Clifton en Coyote House. Vanaf donderdag 14 september Popronde (zie www.popronde.nl). Donderdag 19 oktober, De Pletterij, Albumpresentatie.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.