Vegers halen 15.000 kilo afval op na Koningsdag

In Lange Veerstraat wordt er nog druk schoongemaakt na Koningsdag© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Sharon Frijmuth
Haarlem

De binnenstad is weer zo goed als schoon, maar er is een heel leger mensen nodig geweest om de straten op te ruimen. Volgens Spaarnelanden is er dit jaar echter minder afval op straat gegooid dan afgelopen jaren. Wel is een enorme hoeveelheid afvalhout opgehaald: zo’n 3.000 kilo!

De schoonmakers van Spaarnelanden waren na Koningsdag nog tot in de late uurtjes bezig met het opruimen van de straten. In totaal hebben zij met acht afvalinzamelauto’s en vier straatvegers 15.000 kilo afval ingezameld.

Volgens Spaarnelanden is dit minder afval dan normaal. Een reden kan zijn dat er, samen met de kringloopwinkel Snuffelmug, op verschillende locaties in de stad herbruikbare spullen ingeleverd konden worden. Mensen hebben dan minder snel de neiging om spullen weg te gooien.

Daarnaast hebben de Groene Muggenteams hun steentje bijgedragen aan het schoonhouden van de stad. In opdracht van de gemeente Haarlem en Spaarnelanden, werden deze teams het centrum ingestuurd om het zwerfafval op te ruimen en mensen aan te moedigen om hun afval niet overal rond te laten slingeren, maar het gewoon netjes in de opvallend gekleurde afvalbakken te doen.

Annelot Niesthoven was één van de 31 Groene Muggen die op Koningsdag de stad rondliep op zoek naar zwerfafval. Samen met een team van acht enthousiaste jongeren zorgde zij ervoor dat de straten schoon bleven. „De actie is bedoeld om mensen bewust te maken van de manier waarop ze met hun afval omgaan. We hebben de hele dag veel leuke reacties gekregen van mensen.”

Met hun volledige groene outfits vielen de Groene Muggenteams goed op in het oranje publiek. „Jongeren moesten vaak eerst lachen als ze ons zagen, maar zodra ze onze boodschap hoorden raakten ze al snel geïnteresseerd in wat wij aan het doen waren.” Volgens Niesthoven is de actie goed gelukt.

Ook Spaarnelanden laat weten blij te zijn met de hulp van de Groene Muggen. In totaal hebben zij veertig zakken afval van hen ontvangen. Tijdens Bevrijdingspop op 5 mei zullen er opnieuw Groene Muggenteams ingezet worden om de stad netjes te houden.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.