Geen ingreep Nieuwemeerdijk

Bart Boele
Hoofddorp

Over de Nieuwemeerdijk rijdt verhoudingsgewijs veel doorgaand verkeer (44 procent), maar de hoeveelheid is beperkt. Daarom besloot de gemeente Haarlemmermeer in 2013 dat er geen verkeersmaatregelen nodig waren. De gemeente vindt extra maatregelen nog steeds niet nodig.

Dat blijkt uit een verkeersonderzoek uit 2013 en een toelichting die B en W van Haarlemmermeer daarop anno 2017 geven. Er reden vier jaar geleden te weinig auto’s (2.500 per etmaal) om in te grijpen.

Meer verkeer

,,Op een groot deel van de Ringdijk rijdt veel meer verkeer binnen de bebouwde kom, zoals op de Hillegommerdijk, Bennebroekerdijk, Zwanenburgerdijk en Aalsmeerderdijk. Daar komen intensiteiten boven de vijfduizend motorvoertuigen per etmaal voor’’, aldus het rapport.

De buurtvereniging Nieuwe Meer vraagt de gemeente niettemin al jaren om in te grijpen, omdat het doorgaand verkeer als overlast wordt ervaren. Daarom werd het onderzoek in 2013 gehouden. De Nieuwemeerdijk is de kortste route tussen Schiphol-Oost en Amsterdam-Sloten.

,,Het aandeel doorgaand verkeer is wel hoog’’, geven B en W toe met de resultaten in de hand. Tijdens het onderzoek waren geen werkzaamheden in de buurt waardoor de Nieuwemeerdijk als alternatief of sluiproute kon worden gekozen. Het percentage doorgaand verkeer bleek ’s nachts het hoogst. ,,Dat duidt erop dat vooral als het op de Nieuwemeerdijk zelf erg rustig is automobilisten graag voor deze route kiezen.’’

Chicanes

In de jaren tachtig van de vorige eeuw werden op de Nieuwemeerdijk, net als in andere dijkdorpen van Haarlemmermeer, chicanes aangebracht om de snelheid uit het verkeer te halen. De buurtvereniging strijdt er sinds ze er liggen al om deze wegblokkades weg te halen. Ze zouden onveilig zijn en ongelukken veroorzaken. Met name voor langzaam verkeer zouden gevaarlijke situaties ontstaan.

De gemeente is inmiddels zo ver dat ze chicanes van de Ringdijk haalt wanneer dat mogelijk is of als er alternatieve verkeersremmende maatregelen mogelijk zijn, zoals drempels en plateaus. Dat is al gebeurd op de Vijfhuizerdijk. Nieuwe Meer is pas over twee jaar aan de beurt.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.