Verkeerspsycholoog

Richard Walraven

De gemeente Haarlemmermeer gaat een verkeerspsycholoog inschakelen om een oplossing te vinden voor de vele ongelukken die gebeuren op de Taurusavenue (de nieuwe afrit vanaf de A4) in Hoofddorp.

Dat is een loffelijk streven, want elke gewonde minder is natuurlijk winst. Het kost me ook geen moeite om me in te denken dat een verkeerspsycholoog een heel leuke vrouw of gezellige kerel kan zijn. Iemand die haar (zijn) woorden wikt en rekening houdt met gevoeligheden.

Toch word ik een beetje moedeloos van de verkeerspsycholoog. Ik heb niets tegen de psychologie. Daar wordt nuttig werk verricht. Maar iemand die het gedrag van verkeersdeelnemers onder de loep neemt om ongelukken te voorkomen, dat komt me zo overdreven voor. Bovendien: we hebben al sportpsychologen (voor voetballers die bang zijn om te verliezen) en dierenpsychologen (voor als Fikkie of Poes het niet meer zien zitten). Om van de paardenfluisteraar maar te zwijgen. Voor mij een beetje veel van het goede.

Een goede psycholoog zou nu wellicht opperen dat ik bang ben om met mijzelf geconfronteerd te worden. Of is dat psychologie van de koude grond? En wat mijn eigen psyche betreft: van een politieagent die stevige bekeuringen uitschrijft, verandert mijn (slechte) verkeersgedrag altijd razendsnel.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.