Plan voor een energiemuseum in voormalig slachthuis

Henk Geist
Haarlem

Een trekpleister voor de stad Haarlem, goed voor 120.000 bezoekers per jaar, zo’n vierhonderd per dag dus. Dat moet mogelijk zijn met het nieuwe energiemuseum De Lading dat Haarlemmer Andreas Otto van de grond wil krijgen, bij voorkeur in het voormalige slachthuis in Haarlem-Oost.

De plannen zijn nog pril, een geldschieter nog niet gevonden. ,,Het idee staat nog in de kinderschoenen’’, geeft Otto grif toe, maar het heeft potentie, daarvan is hij overtuigd.

,,Het museum is goed voor het leegstaande, monumentale slachthuis, het is goed voor de Slachthuisbuurt en het levert werkgelegenheid op.’’ Bovenal moet het natuurlijk bijdragen aan de bewustwording over energie, het museum heeft een maatschappelijk belang, meent Otto.

Nuttig

Hij is opgeleid in de accountancy, was schuldhulpverlener, heeft een dansschool gehad en nu verkoopt hij vintagemeubels in de Raakshallen en heeft hij zijn eigen transportbedrijfje met één busje.

,,Maar mijn hoofdbezigheid is nu het opzetten van het museum, daar ben ik twintig uur in de week mee bezig. Ik wil mij nuttig maken en dit is een heel goed onderwerp: laten zien wat wij met energie doen. Ik wil een bijdrage leveren aan het verantwoord gebruiken van grondstoffen, daar sta ik helemaal achter, ik wil iets opzetten waar iedereen iets aan heeft.’’

Het nieuwe museum moet vooral kinderen vanaf een jaar of zes spelenderwijs bewust maken van hoe energie werkt.

Otto: ,,Ik denk bijvoorbeeld aan een racebaan die werkt op zonne-energie. Of aan hoverboard, dat is een skateboard die zweeft boven een magnetisch veld. Er komt een windturbine en een grote knikkerbaan. Ik wil laten zien hoe je energie opwekt met zon, wind en water. Met informatiepanelen, maar ook met interactieve touchscreens. Het moet een beleving worden, net zoiets als het Nemo in Amsterdam, dat museum is voor mij een prachtige inspiratiebron. Ook moet het museum een zaal krijgen, onder meer geschikt voor presentaties of films en voor bijeenkomsten tot zo’n 150 personen. Met daarnaast nog een restaurant met een groene kaart. We hebben legio ideeën’’.

Professioneel

Een maand geleden heeft hij met een architect en een projectmanager uit de bouwwereld de Stichting Energiemuseum opgericht. Het eerste doel is geld vinden, geld waarmee de prille plannen professioneel kunnen worden uitgewerkt.

,,Voor het uitwerken hebben we twee tot vier ton nodig, voor de uitvoering van het gehele plan vijf of zes miljoen euro. Er zit bijvoorbeeld geld bij energiemaatschappijen, die kunnen het museum ook als marketing instrument gebruiken.’’

De gemeente heeft naast het slachthuis nog twee locaties aangewezen die eventueel in aanmerking komen voor het energiemuseum, de Haarlemse Kweektuin en het terrein van Nieuwe Energie, maar Otto’s voorkeur gaat uit naar het slachthuis. In de raadscommissie Ontwikkeling werd zijn prille plan voor De Lading onlangs met de nodige scepsis ontvangen. Otto: ,,Maar dat weerhoudt mij niet om door te gaan, want ik sta helemaal achter het idee’’.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.