Boter en eieren taboe tijdens Luilak in Haarlemmermeer

Richard Walraven
Haarlemmermeer

Gezellig een ontbijtje met een jongerenwerker. Of een harde aanpak door de politie. Het kan allebei tijdens de komende Luilakviering in Haarlemmermeer.

Burgemeester Theo Weterings laat weten dat overlast en criminaliteit stevig worden aangepakt. De harde lijn van de afgelopen jaren werkt - het aantal doorverwijzingen naar Bureau Halt is ook vorig jaar weer afgenomen - en wordt ook in 2013 toegepast. Dat betekent dat er extra politieinzet is (hoeveel willen gemeente en politie niet bekendmaken) en is er wederom sprake van lik-op-stuk-beleid. Bij kleine overtredingen volgt direct een taakstraf via Halt, bij zwaardere overtredingen (als daadwerkelijk vernielingen worden aangericht) volgt eerst aangifte bij de politie en na een week een Halt-straf.

Ook om kwajongensstreken als het insmeren van handgrepen van autoportieren met vet of het besmeuren van ramen te voorkomen, zijn stevige maatregelen genomen. Het bezit van zogenoemde 'smeermiddelen' ('zoals eieren en boter', legt de burgemeester uit in zijn wekelijkse column op de site van de gemeente) op straat is in de Luilaknacht strafbaar. Dat geldt ook voor zaken als mayonaise, lijm en tandpasta.

Wat wel mag is het wekken van de luilakken. Dat past volgens de burgemeester wel in de traditie van Luilak.

De gemeente beperkt zich echter niet alleen tot repressie. Meerwaarde (dat drijft op gemeentelijke subsidie) organiseert in verschillende jongerencentra in Haarlemmermeer activiteiten voor jongeren. Dat varieert van gametoernooien tot muziek en film. Vaak wordt de Luilaknacht dan afgesloten met een ontbijtje. Of dan ook een eitje op het menu staat, kon de woordvoerder van de burgemeester niet bevestigen.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.