Olympisch kampioen Jorrit Bergsma maakt favorietenrol waar bij Marathon Haarlem

Het peloton wordt op de Haarlemse ijsbaan gedegeslagen door zo’n duizend toeschouwers. Foto Orange Pictures/Remco van der Kruis

Het peloton wordt op de Haarlemse ijsbaan gedegeslagen door zo’n duizend toeschouwers. Foto Orange Pictures/Remco van der Kruis

Gertjan van Geen
Haarlem

Als een heuse popster gaat Jorrit Bergsma op de foto met een aantal jeugdige fans. De olympisch kampioen is de grote publiekstrekker tijdens de vijfde ronde van de KPN Marathon Cup in Haarlem. Bergsma stelde zijn fans niet teleur en won, al moest er wel een finishfoto aan te pas komen. ,,Zo gaat het elke week”, zegt Jorrit Bergsma terwijl hij handtekeningen uitdeelt aan een groepje kinderen. ,,Mensen herkennen me en willen op de foto. Dat was in het begin nog even wennen, maar ik vind het hartstikke leuk. Het voelt goed om een voorbeeld te zijn voor kinderen die ook van schaatsen houden.”

Bergsma heeft een kwartier daarvoor de vijfde etappe van de KPN Marathon Cup op zijn naam geschreven. Onder het toeziend oog van ruim 1000 toeschouwers bleef hij Evert Hoolwerf en Thom van Beek nipt voor.

Ingmar Berga leek in eerste instantie de eindsprint te gaan winnen, maar hij ging een paar meter voor de finish hard onderuit. ,,Het was een chaotische sprint”, vervolgt Bergsma. ,,Ik probeerde tijdens de race een aantal keer weg te komen, maar dat lukte niet. Ik kwam met meer snelheid de bocht uit dan de andere sprinters. Dat Ingmar valt is mijn geluk, al denk ik dat ik ook had gewonnen wanneer hij was blijven staan.”

Uitstekende sfeer

Bergsma komt graag schaatsen in Haarlem. Naar eigen zeggen is de sfeer op en naast de baan altijd uitstekend. ,,Ik heb hier een aantal mooie wedstrijden gereden. Het is een mooie baan en er is altijd veel publiek.” Klein puntje van kritiek: ,,Het ijs was vandaag niet heel goed. Maar dat zal waarschijnlijk door de slechte weersomstandigheden zijn gekomen.”

De schaatser van Team A-ware/Fonterra, de ploeg van Jillert Anema, heeft dit jaar op de training gezelschap gekregen van Mats Stoltenborg. De 22-jarige Hoofddorper rijdt in de opleidingsploeg van Anema: Team Tjolk. Stoltenborg geldt als een groot talent en finishte dit jaar al een aantal keer in de top tien. Stoltenborg is met zijn 22 jaar een van de jongste rijders in het peloton. Desalniettemin krijgt hij geen meter ruimte wanneer hij in de aanval gaat. De Hoofddorper is bezig aan zijn derde seizoen in de Top Divisie en heeft in die tijd al genoeg respect afgedwongen om serieus te worden genomen. Een overwinning heeft hij nog niet gepakt, maar met de progressie die hij maakt lijkt dat slechts een kwestie van tijd te zijn.

Droom

Op zijn thuisbaan in Haarlem winnen, dat zou een droom zijn, zei Stoltenborg vooraf. De Hoofddorper doet er tijdens de race alles aan en neemt bovendien veel risico. ,,Haarlem heeft als een van de weinige banen hout aan de binnenkant van de baan direct naast het ijs. Als je met een deel van je schaats op dat hout komt ga je onderuit. Veel jongens durven de bocht niet strak te nemen, maar deze baan voelt voor mij zo vertrouwd dat ik dat wel doe. Daar heb ik een voordeel mee.”

Ondanks dat voordeel slaagt Stoltenborg er niet in om tijdens de race weg te rijden uit het peloton. Een zeventiende plaats, daar moet hij genoegen mee nemen. Zijn ploeggenoot Evert Hoolwerf sprint mee om de eindzege, maar wordt na een fotofinish tweede.

Maximaal

De Hoofddorper is ietwat teleurgesteld, maar hij beseft wel dat dit het maximale resultaat was. ,,Als een schaatser uit ons team op kop rijdt, dan geeft het peloton extra gas. Daarom is het voor ons nog moeilijker om weg te rijden en voorop te blijven. Maar als we zo door gaan dan weet ik zeker dat die eerste zege er heel snel komt.” Ook Jorrit Bergsma ziet in Stoltenborg een toekomstig winnaar. ,,Er zit een hele grote motor in die jongen. Ik zie hem met de week beter worden op de training. Hij is nog erg jong, maar voor zijn leeftijd ontzettend sterk.”

Van der Wal

Foske Tamar van der Wal kwam bij de wedstrijd voor de vrouwen als eerste over de finish. De Nederlands kampioene bleef in de sprint Lisa van der Geest en Carien Kleibeuker voor.De schrik zat er goed in toen na vijftien rondjes de race noodgedwongen moest worden geneutraliseerd. Inge Ruth Visser kwam hard ten val en moest van het ijs worden gehaald. Nadat duidelijk werd dat het relatief goed met haar ging werd de wedstrijd hervat.

Schaars

Op de tussensprints na, was er tijdens de race niet veel spektakel te zien. Aanvallen waren schaars en het peloton hield zich koest. Totdat in de slotfase Carien Kleibeuker, Foske Tamar van der Wal, Imke Vormeer en Lisa van der Geest in de aanval gingen en een gat trokken van zo’n honderd meter. Met nog een rondje te gaan werd duidelijk dat deze vier vrouwen zouden uitmaken wie er ging winnen. In eerste instantie leek Kleibeuker de beste kans te maken, maar de winnares van het brons op de Olympische Spelen kwam te vroeg op kop en werd derde. Van der Wal klopte in de laatste meters Van der Geest en won zo voor het eerst sinds 2012 weer een wedstrijd in de KPN Marathon Cup. De Haarlemse Imke Hermans kwam niet verder dan de veertigste plaats.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen