Justitie pakt aangifte Slewe op

Wethouder Marjolein de Rooij. Archieffoto

Wethouder Marjolein de Rooij. Archieffoto

Margot Klompmaker
bloemendaal

Justitie lijkt de aangifte van Rob Slewe en zijn advocate Benedicte Ficq tegen de gemeente Bloemendaal serieus te nemen. Slewe is inmiddels gevraagd een verklaring af te leggen bij de politie.

Volgens Ficq ligt het in de lijn der verwachting dat ook de aangeklaagde wethouder Marjolein de Rooij (GroenLinks, ruimtelijke ordening) en burgemeester Nederveen zullen worden gehoord.

Of dat gaat gebeuren is nog maar de vraag, meldt het openbaar ministerie. ,,Het OM heeft opdracht gegeven om alle gegevens te verzamelen. In dat kader wordt de heer Slewe gehoord. Er is nog geen opdracht gegeven tot het horen van andere personen. Er moet eerst aanvullend onderzoek plaats vinden.’’

Zuiver onderzoek

Om de zaak zo zuiver mogelijk te onderzoeken heeft Benedicte Ficq de Haarlemse officier van justitie mr. Schlingemann gevraagd om de gesprekken niet te laten voeren door de politie van Bloemendaal.

,,De aangiftes richten zich immers op mogelijk gepleegde strafbare feiten van wethouders, burgemeester en raadsleden van die gemeente. De politie valt onder het gezag van de burgemeester. Nu hij bij een zaak betrokken is, vind ik niet dat de politie in zijn gemeente het onderzoek moet gaan doen”, verklaart Ficq.

De aangifte gaat over de uitlatingen van wethouder De Rooij in een interview in deze krant in augustus. Daarin vertelde de wethouder over de slechte verhouding tussen de familie Slewe, eigenaren van landgoed Elswoutshoek in Overveen, en haar ambtenaren.

Beledigd

Volgens De Rooij voelt de ambtelijke organisatie zich geïntimideerd en bedreigd door de Slewes. Zij sprak over mails en telefoontjes waarin volgens haar is gevloekt, geschreeuwd, gedreigd en ’respectloze taal’ is uitgeslagen.

Na de publicatie heeft Rob Slewe aangifte gedaan bij justitie. Hij ontkent dat ambtenaren direct zijn bedreigd en beledigd. Later heeft hij advocate Ficq ingeschakeld die nog een tweede aangifte heeft gedaan tegen de wethouder wegens schending van haar ambtsgeheim.

In raadsdebatten over de zaak zwakte De Rooij haar opmerkingen af door te zeggen dat het niet zozeer ging om bedreigingen in strafrechtelijke zin maar om de persoonlijke beleving van haar ambtenaren.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.