Uitbreiding van burenakkoord Haarlemmermeer

Hoofddorp

Haarlemmermeer gaat kijken of het zogenaamde burenakkoord werkt. Wie iets wil bouwen en een ondertekende goedkeuring van de buren kan overleggen, krijgt extra snel een bouwvergunning.

Volgens VVD-wethouder Adam Elzakalai (ruimtelijke ordening) heeft dat meerdere voordelen. ,,Als de buren akkoord gaan, wie zijn wij dan als gemeente om niet akkoord te gaan’’, vat hij het samen. Het burenakkoord wordt ingezet bij dakkapellen en schuttingen, maar ook bij bouwplannen waarvoor een bestemmingsplan moet worden aangepast.

Een akkoord met de buren bij het maken van plannen scheelt de gemeente veel werk. Nu wordt vaak een vergunning aangevraagd en weten de buren van niks. Dat kan tot bezwaren en procedures leiden. ,,Dat levert veel werk op voor de gemeente. Dit kan wellicht worden voorkomen als de initiatiefnemer de plannen vooraf met de belanghebbenden bespreekt. Weerstand ontstaat in sommige gevallen door onvoldoende betrokkenheid bij de totstandkoming van het plan’’, zeggen B en W van Haarlemmermeer in een toelichting.

Als de buren vooraf met elkaar in gesprek gaan kan dat hun onderlinge relatie verbeteren.

,,Wij verwachten een afname van het aantal bezwaren en zienswijzen. Daarnaast verwachten wij dat meer initiatieven doorgang zullen vinden en dat de aanvragen sneller kunnen worden afgehandeld als er een akkoord is.’’

Het risico bestaat dat buren onder druk worden gezet om akkoord te gaan of zelfs worden omgekocht. Volgens Elzakalai is het altijd mogelijk om in die of andere gevallen anoniem een signaal bij de gemeente over te brengen. ,,In die gevallen kijken wij extra kritisch naar een bouwaanvraag.’’

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.