Mannenbolwerk buigt zich over vrouwenlidmaatschap

Mannenbolwerk buigt zich over vrouwenlidmaatschap. Archieffoto United Photos

John Oomkes
Haarlem

Het gaat te ver om te schrijven dat de kogel door de kerk is, maar het mannenbolwerk Sociëteit Vereeniging, zetelend in markant gebouw aan de Zijlweg, polst haar circa driehonderd leden over een - voorzichtige - openstelling van het lidmaatschap voor vrouwen.

,,Het bestuur is van mening dat het maatschappelijk niet vol te houden is om nog langer het lidmaatschap uitsluitend open te stellen voor heren’’, zo luidt het schrijven aan de achterban van de in 1856 opgerichte club die opvallende sporen in de Haarlemse geschiedenis heeft getrokken. Zo doet het allereerste clubgebouw tegenwoordig dienst als Philharmonie.

Eerst gaat het bestuur de leden uitgebreid polsen over de wijze waarop beide seksen in de toekomst door een deur dienen te kunnen. Waarna de algemene leden vergadering op 28 november de knoop doorhakt.

Uitzonderingen

In de brief stelt het bestuur dat openstelling niet wil zeggen dat alle tradities overboord gegooid moeten worden. Voorzichtig geformuleerd staat er ’’dat er ook ruimte is voor dames om activiteiten te ontplooien.’’

Bestaande activiteiten kunnen volgens de ideeën ook binnen een gemengde gemengde Vereeniging exclusief voor mannen blijven, zoals de biljartavond, de zilveren pollepel en bijvoorbeeld de klaverjasmiddag.

Kiertje?

De voorzichtige formulering moet een waarschijnlijke stap naar een gelijke berechtiging van de andere sekse wat verzachten voor ’hardliners’ binnen de Vereeniging die alles willen houden zoals alles al 157 jaar is. Het bestuur stelt daarbij dat verschillende commissies daartoe zelf zouden kunnen bepalen waar de deur opengaat, op een kiertje wordt gezet of dichtblijft.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.