Haarlems tintje aan groot artrose-onderzoek

Arthur de Mijttenaere
Haarlem

Fysiotherapeuten van 201 Fysiosport aan de Phoenixstraat in Haarlem werken mee aan een internationaal artrose-onderzoek. Hun bevindingen met het zogeheten MBTS-apparaat tegen artrosepijn gaan naar twee Britse onderzoekers van het Imperial College.

Annika van den Haak is een van de twee betrokken fysiotherapeuten. Zij heeft in 2015 en 2016 ruim honderd patiënten met artrose met het apparaat behandeld en stelt dat 80 procent van haar patiënten er baat bij heeft. ,,Zeker als de patiënten ook spierversterkende oefeningen doen.’’

De theorie is dat het magnetische veld dat door het MBTS-apparaat wordt uitgezonden, zorgt voor een regeneratie van de kraakbeencellen, waardoor de pijn afneemt. De gevestigde medische orde staat wantrouwend tegenover het apparaat. Zowel reumatologen van het VU medisch centrum als het orthopedische team van het Spaarne Gasthuis vinden dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor de werking.

Al eerder zijn er, vooral in Duitsland, onderzoeken naar de effectiviteit gedaan, maar dit was met kleine groepen patiënten. Voor het Britse onderzoek worden patiëntgegevens uit meer landen gebruikt, waardoor het betrouwbaarder wordt. Het onderzoek zal vijf jaar duren.

De artrosebehandeling kost in Haarlem 980 euro, wat niet wordt vergoed door de verzekeraar. Annika van den Haak hoopt dat dat later wel gaat gebeuren. In Duitsland is dat volgens haar al in beperkte mate wel het geval.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.