Meer plaats voor stallen fiets bij NS-station Halfweg

Richard Stekelenburg
Halfweg

De gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude gaat het aantal fietsenrekken rond NS-station Halfweg uitbreiden. De gemeenteraad heeft een voornemen daarover dinsdagavond akkoord gevonden.

Vooral aan de zuidkant van het station, aan de kant van de oude suikerfabriek, is een tekort aan stallingsplaatsen. De huidige rekken staan vol en daarnaast wordt veel ’wild’ gestald.

De gemeente wil de capaciteit daarom uitbreiden me 90 plaatsen. Dat kan door dubbellaagsrekken te plaatsen, zoals die inmiddels bij veel NS-stations zijn te vinden. Een deel van de huidige stallingsplekken aan de zuidkant zullen worden verplaatst naar het middengedeelte van het station.

De totale kosten voor de uitbreiding bedragen 56.500 euro exclusief btw. Daarvan is 35.000 euro voor de aanschaf van nieuwe rekken en 15.000 euro voor verplaatsing van de bestaande en het aanbrengen van aparte vakken voor brom- en snorfietsen. De overige kosten bestaan uit voorbereidingskosten.

De plaatsing van een dubbele laag rekken op deze locatie is overigens wel in strijd met de eerste schetsontwerpen voor een betere ruimtelijke kwaliteit langs de N200 die de gemeente nog onlangs heeft laten tekenen.

De gemeente verwacht daar echter een mouw aan te kunnen passen. Gedacht wordt aan het plaatsen van groen aan de achterzijde van de nieuwe rekken, zodat ze deels aan het zicht worden onttrokken.

Rond station Halfweg staan nu bijna 500 rekken, waarvan 52 in de vorm van fietskluizen.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.