Festival Souk mixt culturen

Hiphopformatie Fnaïre

1 / 2
Nanska van de Laar

De beroemde Libanese popartiest Carole Samaha is hoofdact van het festival Souk, waar de Arabische en Nederlandse cultuur samenkomen in muziek, dans, poëzie en film.

Souk wordt, hoewel het thema erg actueel is met de huidige culturele botsingen in Nederland, al voor de vierde keer georganiseerd. Elk jaar worden grote Arabische artiesten naar Nederland gehaald om samen met nationale toppers het podium te betreden. Populaire en traditionele Arabische muziek gaan hier hand in hand met klassieke westerse klanken.

Interactie

Zo deelt de populaire Carole Samaha het podium met symfonieorkest Holland Symfonia. ,,Ik verheug me er enorm op”, laat de 41-jarige Samaha weten. Ze zag bijna alle internationale podia, maar treedt voor het eerst in Nederland op. Beelden van het Concertgebouw maakten haar enthousiast. ,,De locatie, het podium en het pand zijn heel tof. De opbouw van het podium zorgt ervoor dat het voelt alsof het publiek heel dicht om je heen zit. Daardoor is er veel interactie mogelijk.”

Ze is verrukt over haar samenwerking met het symfonieorkest. ,,Al mijn nummers worden voor dit concert opnieuw gearrangeerd door componist Bob Zimmerman. In mijn repertoire zit zowel klassieke muziek uit de tijd dat ik in musicals speelde, als popliedjes uit mijn nieuwe carrière. Ik verwacht een overweldigende mix van mijn muziek en de klanken van het orkest.”

Ze is erg benieuwd naar de reactie van het publiek, dat gezien eerdere edities zal bestaan uit een mengelmoes van een paar duizend mensen uit de Arabische en de westerse cultuur. De organisatie van Souk is er trots op dat deze twee culturen hier heel goed met elkaar mixen. Samaha: ,,Ik vind het leuk om via dit speciale concert mijn muziek te laten horen aan de Arabische maatschappij in Nederland. Nederlanders waarderen het denk ik ook wel, want die staan open voor andere culturen. Ze zijn heel vrij, merkte ik eens als toerist. Dat ze de teksten niet verstaan, maakt niet uit. Ook zonder de tekst te begrijpen, voel je de passie van muziek.”

Naast Samaha en het orkest, treden onder meer de Marokkaanse hiphopformatie Fnaïre en solisten van Het Nationale Ballet op.

Gastheer

Jazzpianist Michiel Borstlap is gastheer in de grote zaal waar de concerten plaatsvinden. Ook de rest van het gebouw krijgt een Arabisch tintje. In elke foyerhal zijn exposities te bekijken, bijvoorbeeld van het Amsterdams museum, maar zijn ook mode-items, films en poëzie te bewonderen.

De geur van Arabische hapjes moet het Oosterse sfeertje compleet maken.

Festival

Souk: Nederlands-Arabisch Festival met o.a. optredens van Fnaïre, Carole Samaha, Holland Symfonia, Michiel Borstlap en Het Nationale Ballet. Concertgebouw Amsterdam, donderdag 1 en vrijdag 2 mei. Vanaf morgen tot 5 mei trekt het festival de stad in met ‘Souk Medina’. Instellingen als Eye en Foam programmeren activiteiten en exposities in lijn zijn met de Arabische thematiek. www.souk.nl

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.