HFC is ook met tien man erg sterk

Patrick Moeke
Utrecht

Het is bijna drie maanden geleden dat HFC een wedstrijd in de topklasse verliezend afsloot. Ook gisteren op bezoek bij Hercules (2-4) stapten de Haarlemmers als winnaar van het veld. Vooral de manier waarop werd gewonnen, deed trainer Pieter Mulders goed.

Want makkelijk werd het HFC niet gemaakt. Hercules moest winnen om nog enigszins zicht te houden op de plaatsen die recht geven op promotie naar de nieuwe tweede divisie. Daar kwam voor HFC nog eens bij dat de ploeg kampt met flink wat blessures. Onder anderen Rachid el Yaakoubi en Danny Hols moesten de wedstrijd vanaf de tribune bekijken. Spits Gertjan Tamerus brak in de laatste wedstrijd voor de winterstop zijn neus, maar kon wel gewoon spelen.

De ploeg van Mulders begon uitstekend. Voordat Wessel Boer de 0-1 tegen de touwen schoot, had de ploeg al een aantal goede kansen. Na de openingstreffer kwam Hercules weer op gelijke hoogte. Doelman Tom Boks stompte een geplaatste vrije trap niet diep genoeg naar de zijkant, waarna Hercules in de rebound scoorde.

HFC antwoordde direct. Tamerus werd neergehaald in het strafschopgebied en Carlos Opoku benutte de daaropvolgende strafschop: 1-2. Net toen HFC dacht met een voorsprong de rust in te gaan, kregen de Haarlemmers een dreun te verwerken. Vincent Volkert kwam in aanraking met een Hercules-aanvaller, waarna beide spelers naar de grond gingen.

Stip

Scheidsrechter Tunnissen stond met z’n rug naar het duel, maar legde de bal wel op de stip. Dat was nog niet alles, want Volkert kreeg ook een rode kaart onder zijn neus geduwd. Boks had geen antwoord op de strafschop, waarna de ploegen met 2-2 gingen rusten.

Hoewel HFC met een man minder stond, maakten de Haarlemmers het spel. Hercules wist zich geen raad met de man-meer-situatie en werd nauwelijks gevaarlijk. Twintig minuten voor tijd kregen de Utrechters de deksel op de neus. Mike van den Ban, die met zijn snelheid de hele middag een plaag was voor de Hercules-verdedigers, omzeilde Marciano van Leijenhorst, kon alleen op de keeper af, maar werd neergehaald door diezelfde speler.

Rood voor Van Leijenhorst en opnieuw benutte Opoku de gegeven strafschop. In de slotfase besloot Tamerus de eindstand op 2-4, nadat hij een voorzet van Opoku keurig had binnen geknikt.

Aanvoerder Opoku was met twee treffers en een assist zeer belangrijk voor z’n ploeg. Toch was hij na afloop niet helemaal tevreden. ,,Ik baal een beetje dat we zoveel gele kaarten en ook een rode kaart hebben gepakt”, zei hij. ,,We hebben al zoveel blessures. Gelukkig is dat het enige negatieve.”

Trainer Pieter Mulders had genoten van zijn elftal. ,,Ook met tien man waren we de bovenliggende partij. Zij liepen naar achteren en wij continu naar voren. Het tempo werd door ons bepaald. Ik had geen moment het gevoel dat we niet zouden winnen.”

HFC: Boks; Volkert, Opoku, Boer, Christianen; Samsin, De Bruijn (45. Yener), Castien; Haarmans (57. Beeren), Tamerus, Van den Ban (87. De Kwant).

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen