Buurttuin Texelhof voor en door de buurt

Met het slaan van een waterput is een begin gemaakt voor de nieuwe buurttuin aan de Texelhof. Foto United Photos/Remco van der Kruis

Redacteur Haarlem
haarlem

Op initiatief van enkele buurtbewoners is zondag met het slaan van een waterput een begin gemaakt van de nieuwe buurttuin aan de Texelhof in Schalkwijk.

Nu ter plekke water beschikbaar is, kunnen omwonenden beginnen met het strooien van zaden en het planten van jonge bomen en struiken. De buurttuin is nu nog leeg, maar moet een weelderig begroeid stuk grond worden volgens de principes van permacultuur. Dit houdt in dat er in de buurttuin een permanente vorm van landbouw verricht wordt. ,,Het wordt een soort voedselbos, waar de natuur haar gang kan gaan. Zo snoeien we zo min mogelijk en gebruiken we geen kunstmest’’, legt een van de initiatiefnemers Dieuwke Aders uit. ,,Buurtbewoners kunnen in de toekomst rustig door de tuin wandelen, kruiden verzamelen of fruit plukken.’’De bedoeling is dat de tuin wordt onderhouden door buurtbewoners. ,,Voor en door de buurt’’, vertelt Josje Bisschop, ook initiatiefnemer. ,,Mensen willen steeds meer weten waar hun voedsel vandaag komt. Dat kan met deze tuin. Daarnaast is het een ontmoetingsplek die het buurtgevoel moet versterken. Nu hebben buurtgenoten nog vrij weinig contact met elkaar.’’ De tuin zal geen doorsnee beplanting krijgen. Aders: ,,We willen bijvoorbeeld een hazelnootboom plaatsen of juist verschillende fruitstruiken.’’ De vrijwilligers zullen rondleidingen geven door de tuin, zodat omwonenden struiken en planten leren herkennen en leren hoe ze de kruiden en vruchten kunnen gebruiken. De verwachting is dat bezoekers rond de zomer door de tuin kunnen wandelen. De buurttuin wordt aangelegd met hulp van Pré Wonen en tuincentra Oosteinde en De Schalm.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.