Vrees voor ongelukken bij winkelcentrum Toolenburg

Netjes en ’wild’ gestalde fietsen met op de achtergrond het zebrapad naar het winkelcentrum. Rechts de laad- en losplaats van de Albert Heijn.© Foto: Wessel Mekking

Wessel Mekking
Hoofddorp

Het is wachten op ongelukken bij winkelcentrum Toolenburg, waarschuwt de wijkraad. De bewonersorganisatie maakt zich ernstig zorgen over de verkeerssituatie aan de achterzijde van het winkelcentrum, waar supermarkten Dirk van den Broek en Albert Heijn worden bevoorraad.

Wijkraad Toolenburg waarschuwde drie jaar geleden al voor ongelukken. Ernstige ongevallen bleven sindsdien uit, maar desondanks is de situatie nijpender geworden, aldus wijkraadvoorzitter Theo Vermeulen. Na de opknapbeurt van het winkelcentrum en de uitbreiding van de Albert Heijn en de Dirk van den Broek, is het aantal klanten gestegen. Ook is volgens Vermeulen het aantal vrachtwagens dat goederen brengt naar de twee supermarkten toegenomen.

Tussen de losplaatsen van Albert Heijn en ’Dirk’ in ligt een zebra die vanaf Lakenburg leidt naar de noordoostelijke ingang van het winkelcentrum. ,,En dat maakt de situatie zeer gevaarlijk’’, waarschuwt de wijkraad op z’n facebookpagina. Bij deze waarschuwing is ook een foto geplaatst. ,,Kinderen kwamen rennend het winkelcentrum uit, net achter een vrachtwagen langs terwijl deze achteruitreed. Ook het plaatsen van de vele lege karren op en naast het voetpad maakt het gebruik van de rijbaan door voetgangers noodzakelijk.’’

Overzichtelijker

Het opofferen van twee parkeerplaatsen daar kan al heel wat schelen, zegt wijkraadvoorzitter Vermeulen in een toelichting. Dat zou de situatie ter plekke een stuk overzichtelijker maken, verwacht hij. Daarnaast ontstaat dan meer ruimte voor het stallen van fietsen.

Ook aan de andere kant van het winkelcentrum moeten meer fietsklemmen komen, vindt Vermeulen. Aan plekken om de fiets te stallen is momenteel namelijk een gebrek, stelt hij.

,,Iemand moet nu wat gaan doen’’, roept de wijkraadvoorzitter op tot actie. Daarbij doelt hij vooral op de gemeente Haarlemmermeer. Door foto’s en berichten over de ’gevaarlijke situaties’ bij het winkelcentrum te publiceren, hoopt hij iets teweeg te brengen. Eerder werden die klachten wel gehoord, maar werd geen concrete actie ondernomen.

Over de verplaatsing van twee parkeerplekken voor invaliden bij de noordwestelijke ingang zijn volgens Vermeulen toezeggingen gedaan. Aangezien deze ingang, aan de zijde van de SNS Bank, is verkleind, liggen de parkeerplaatsen niet meer op een logische plek. Volgens Vermeulen heeft burgemeester Theo Weterings tijdens een schouw in maart al beloftes gedaan over een verplaatsing.

De voorzitter vindt daarnaast dat Albert Heijn en Dirk van den Broek moeten zorgen dat de rijen met hun winkelwagentjes bij de invalidenparkeerplekken niet te lang worden. Op de facebookpagina van de wijkraad is ook een foto te zien waarop tientallen winkelkarretjes de boel blokkeren. ,,Ook voetgangers en bezoekers die hun fiets willen neerzetten, worden zo gehinderd. De gemeente heeft aangegeven dat men bereid is de invalidenplekken te verplaatsen naar de nieuwe ingang. In afwachting van deze werkzaamheden willen wij dat de gemeente actie onderneemt in de richting van het bestuur van het winkelcentrum’’, aldus de wijkraad bij de betreffende foto.

Het bestuur van de wijkraad gaat binnenkort in gesprek met een gemeentelijke afvaardiging, kondigt voorzitter Vermeulen aan.

De woordvoerster van verkeerswethouder Derk Reneman (VVD) kon dinsdag geen antwoorden geven op vragen van deze krant over de verkeerssituatie bij het winkelcentrum.

’Duidelijk fietsverbod’

Bij de laad- en losplaats van Dirk van den Broek in winkelcentrum Toolenburg staan dagelijks niet meer vrachtwagens dan voor de uitbreiding van deze supermarkt. Dat stelt filiaalmanager Khamis Bouskla.

Wel zijn de vrachtwagens meestal voller nu de supermarkt meer klanten trekt dan voor de verbouwing. Daardoor duurt het lossen vaak langer dan voorheen. Volgens Bouskla gaat het doordeweeks om in totaal zeven vrachtwagens, die de hele dag door de supermarkt bevoorraden.

In het idee van de wijkraad om alleen op gezette tijden goederen te lossen, ziet hij niet veel. Dat zou ’behoorlijk moeilijk’ zijn. Gemiddeld staat bij Dirk van den Broek elke twee uur een vrachtwagen. ,,De chauffeurs kijken heel goed uit’’, benadrukt Bouskla.

De filiaalmanager denkt dat een duidelijk verbod om bij de ingang en de losplaatsen fietsen en scooters te stallen wel voor een veiligere situatie zal zorgen. Extra fietsklemmen aan de andere kant van het winkelcentrum, ziet hij ook zitten.

Supermarktmanager Ruben Blom van de Albert Heijn in Toolenburg wil niet in de krant reageren op de kritiek en ideeën van wijkraad. Wel kondigt hij aan binnenkort met de gemeente te overleggen over de situatie.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.