Corvette als kunst van de straat

Frans Ouwerkerk.

René Torley Duwel
Hoofddorp

Nu is het een Corvette op schaal die Frans Ouwerkerk op dakgoothoogte vasthoudt. Nog dit jaar moet zijn goudkleurige sportscar zo hoog in zijn voortuin staan.

,,Al jaren een droom.’’ En ook wel een reclamestuntje van deze gepassioneerde beeldend kunstenaar (58). ,,Zo krijg ik mensen over de vloer.’’ Het afgelopen jaar heeft Ouwerkerk een aantal stellingbouwbedrijven benaderd om hem te sponsoren. Nolte Opslag Systemen (De Goorn) bleek bereid om gratis een drie meter hoge etagevloer in de tuin van zijn huis aan de J.C. Beetslaan te plaatsen, waarop de 1500 kilo wegende Corvette komt te rusten.

Wanneer precies laat Ouwerkerk liever in het midden. ,,Ik krijg straks ongetwijfeld gedoe met de gemeente want ik vraag geen vergunning aan. Al staat die auto er straks een uur, dan is mijn droom toch gerealiseerd: kunst van de straat. Ik kan die auto ook in de achtertuin plaatsen, maar dan is het niet van de straat.’’

Ouwerkerk beschilderde jaren geleden zijn 28 jaar oude Corvette. ,,Ik wilde op een gegeven moment afrekenen met die jeugddroom en kreeg het idee de auto met een moker kapot te slaan op de Dam in Amsterdam. Na de aanslag op de Twin Towers wilde ik dat op een andere manier doen. Net zoals die torens in minuscule deeltjes uiteenvielen, transformeerde ik mijn Corvette in piepklein geschilderde deeltjes.’’ Het kostte hem een jaar om 700.000 penseelstreken aan te brengen.

Zijn woning valt niet te missen. Aan de blauwe gevel hangen al drie door hem beschilderde voorwerpen: een elektrische gitaar en twee telefoons. Gebruiksvoorwerpen verheven tot openbaar kunstbezit. ,,Het mes snijdt aan twee kanten. Ik geef kunst aan de gemeenschap én maak er zo reclame voor.’’

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.