Blauwalg terug in Haarlemmermeerse Bos

Bart Boele
Hoofddorp

De blauwalg is terug in de grote vijver van het Haarlemmermeerse Bos. ,,Dit hebben we niet zien aankomen. Het is een verrassing’’, zegt D66-wethouder John Nederstigt. Er zijn waarschuwingsborden geplaatst.

Hoofddorpers waarschuwen elkaar op facebook: ,,Pas op met je dieren, het is gevaarlijk en zij kunnen goed ziek worden.’’ Dat is reden voor Paul Meijer (Forza) om de wethouder te vragen waar de pompen in de vijver zijn gebleven. Rond de eeuwwisseling werden die met succes ingezet om de blauwalg weg te krijgen.

Volgens Nederstigt waren die pompen al jaren buiten werking, terwijl er geen blauwalg in de vijver was te vinden. ,,Er is onderzoek gedaan naar de natuurlijke balans in het water en de conclusie was dat de pompen niet meer nodig zijn’’, aldus Nederstigt. Na enkele jaren zijn de werkloze pompen daarom weggehaald.

Maatregelen

Nu de blauwalg plotseling is teruggekeerd, gaat de provincie samen met het Hoogheemraadschap van Rijnland kijken welke maatregelen nodig zijn. Zij gaan over de kwaliteit van het water.

Rijnland plaatste in de aanloop naar de Floriade vier gigantische luchtmenginstallaties onder pontons in de vijver om de blauwalg weg te krijgen.

Daarmee werd via pijpen lucht onder in de diepe vijver geblazen. Op weg terug naar boven klotst de lucht tegen de pontons waardoor het water gaat circuleren. Daardoor worden de algen naar de bodem geduwd en krijgen ze geen zonlicht om te groeien.

In 2012 werden twee van de vier pompen uitgezet. Er kwam geen blauwalg terug. In 2013 gingen de andere twee ook uit met hetzelfde resultaat. Daar was Rijnland blij mee, want vier pompen op volle kracht kosten 30.000 euro. Bovendien waren ze afgeschreven en hadden ze vervangen moeten worden als de blauwalg niet werd verdreven.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.