Verstandig om huis voor studerend kind te kopen?

 Foto: Hielco Kuipers

Durk Geertsma

Is het verstandig om spaarcenten aan te wenden om een huis voor je studerende kind of kinderen te kopen? Wat zijn de haken en ogen? Wanneer moet je het niet doen? Antwoorden op vragen door René Kuijs.

Je moet je altijd eerst afvragen waarom je een huis voor je studerende kind wilt kopen. Doe je het als belegging, doe het dan niet. Er zijn veel betere beleggingen. Vraag je af of je zonder kinderen een studentenhuis als belegging zou kopen. Nee dus.

Doe het alleen als er geen andere opties zijn: er zijn geen kwalitatief goede woningen beschikbaar of het is verschrikkelijk duur. Denk dan aan steden als Utrecht, Amsterdam, Leiden.

Als je iets koopt, koop dan een driekamerappartement op een A-locatie. Je kunt nu beter wat meer investeren, want je moet het na een jaar of vier ook weer kunnen verkopen. Voor 170.000 euro heb je zo’n appartement.

Uitgeleefd

Waarom geen compleet huis? Dat kost je meer, zeg drie ton. Daar stap je minder gemakkelijk overheen dan over 170.000 euro. Bovendien kunnen er in een driekamerappartement twee studenten. Je kind en een vriend of vriendin. Dat is beheersbaar. Koop je een groter huis voor vier of vijf studenten, dan is het sneller uitgeleefd en minder beheersbaar. Bovendien raak je zo’n huis na verloop van tijd minder snel kwijt.

Als je tot aankoop besluit moet je kiezen of het kind de woning koopt of de ouders. Als het kind het koopt is de rente aftrekbaar, maar dan moet het kind wel inkomen hebben. Die renteaftrek stelt niet zoveel voor. Bovendien geldt voor eigen woningbezit dat er een annuïteitenhypotheek moet worden afgesloten, dus je moet er op aflossen.

De verruimde schenkingsmogelijk om tot 100.000 euro belastingvrij aan je kind (of iemand anders) te schenken zou Kuijs hiervoor niet gebruiken. Een kind moet in zijn studietijd niet over te veel geld beschikken. Stel je schenkt een ton en je kind besluit met de studie te stoppen en het huis te verkopen. Dan kan het zich uitleven met de ton opbrengst. Je moet in je leven niet te snel geld hebben. Dat maakt lui.

Eigen naam

Het is beter dat je het studentenappartement op je eigen naam zet. Zeker als je het geld hebt liggen, is het geen probleem. Of je gebruikt een deel van je eigen vermogen. Zet niet alles in, want dit is geld waar je in principe vier jaar niet aan kunt komen. Voor een tweede woning heb je geen renteaftrek, maar dat biedt als voordeel dat je een aflossingsvrije lening bij de bank kunt afsluiten. Die lenen vaak tot 90 procent van de executiewaarde van de woning. Heb je overwaarde in je eigen woning, dan kun je desnoods 100 procent lenen. De rentekosten kun je dekken door de inkomsten van de verhuur van de tweede huurder. Stel: je leent voor 170.000 euro tegen 5 procent. Dat kost jaarlijks 8500 euro. Als je 500 euro voor de kamer vraagt, heb je al 6000 euro terugverdiend. Je kind woont dan voor 2500 euro per jaar: 200 euro per maand.

Een ander voordeel is dat bij het opvoeren van de waarde van de woning voor de belastingen je uit mag gaan van een lager bedrag, na toepassing van de leegwaarderatio.

Stamrecht bv

In plaats van lenen bij de bank kun je ook een lening afsluiten bij een eigen stamrecht bv. Veel mensen hebben na een gouden handdruk een dergelijke bv opgericht voor een latere pensioenuitkering. De mogelijkheid om een stamrecht BV op te richten stopt met ingang van 1 januari 2014 waarschijnlijk, maar wie er een heeft, kan zichzelf geld lenen. Als je dat tegen een rente van 3 procent doet, houd je zelfs geld over als je diezelfde 6000 euro aan huuropbrengst krijgt.

Leegwaarderatio

De waarde van de woning wordt belast in belastingbox 3. Meestal wordt de taxatiewaarde die geldt voor de WOZ aangehouden. Voor verhuurde woningen wordt een correctie toegepast. De huur wordt hierbij berekend als percentage van de WOZ-waarde. Hoe lager dat huurpercentage hoe hoger de korting, die kan oplopen tot 50 procent.

(René Kuijs is directeur van de Triangel Groep in Alkmaar.)

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.