Milieustraat Bennebroek blijft open, grofvuil blijft gratis

Brengparkje in Bloemendaal© Archieffoto

Margot Klompmaker
bloemendaal

Bennebroekers hoeven niet naar Overveen om hun grofvuil te storten. Een amendement van de VVD heeft ervoor gezorgd dat de milieustraat in hun eigen dorp open blijft. Ook hoeven inwoners van Bloemendaal voorlopig niet te betalen voor het ophalen van grofvuil aan huis.

Het waren twee voorstellen uit de afvalnota van de gemeente die onlangs op de agenda stond bij de gemeenteraad. Er moet 75.000 euro op de afvalexploitatie worden bespaard om de kosten voor de burger niet te laten stijgen.

Het sluiten van de milieustraat in Bennebroek en het laten betalen voor het ophalen van grofvuil aan huis waren twee ideetjes om te bezuinigen. Maar een meerderheid van de raad heeft ze weggestemd. Waar er dan op bespaard moet worden is nog onduidelijk.

De voorstellen gingen uit van het principe ’de vervuiler betaalt’. Maar daar heeft de VVD moeite mee, zo bleek tijdens het debat. De partij vindt het betalen voor extra diensten, zoals ophalen van grofvuil, geen goed middel om burgers te stimuleren hun afval beter te scheiden. ,,Daar zien we niks in”, aldus de VVD.

Extra

Andere partijen hadden moeite met dit standpunt, met name GroenLinks. Die vindt dat voor extra service best betaald mag worden. Bovendien: er moet 75.000 euro worden bezuinigd en waar haal je die dan vandaan? De VVD had geen financieel alternatief.

Uiteindelijk kwam de raad uit op het voorstel om de burger dan per 2017 voor het ophalen van grofvuil aan huis te laten betalen. De sluiting van de milieustraat in Bennebroek en het niet langer onbeperkt gratis storten in de milieustraat Overveen zijn in elk geval van de baan.

Wethouder De Rooij zegde toe uit te zoeken of het mogelijk is voor bewoners van Bennebroek en Vogelenzang om bijvoorbeeld grofvuil aan te bieden in Heemstede en wat dit gaat kosten.

Volgens de PvdA was het heel simpel. ,,Alles kan blijven zoals het is, als de gemeente de hondenbelasting niet gaat schrappen. Levert 100.000 euro op.” Burgemeester Nederveen ging gauw door naar het volgende agendapunt, voor er een discussie zou losbarsten.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.