Cruisen voor dummies

(Foto ThinkStock)

(Foto ThinkStock)

1 / 2
Mirjam van Twisk

Ga je voor de eerste keer cruisen, ga dan uit van de bestemming. Wat voor soort vakantie zoek je? Wat zijn interessante plekken die je makkelijker met een schip dan over land kunt bezoeken? Wil je een weekje zon en alleen luieren, dan moet je je afvragen of een strandresort niet beter is. Een cruise is weliswaar doorgaans vergelijkbaar met minimaal een viersterrenhotel, maar al varend doe je meestal steden of landen aan. En als je die wilt zien, moet je in de benen.

Rederijen

Het vergelijken van rederijen en schepen is lastig, niet een is hetzelfde. Ook daarvoor heeft Marlies Grent een tip: „Reken per dag uit wat je kwijt bent en wat je daarvoor terugkrijgt. Kijk goed wat bij de een in de prijs zit en waarvoor je bij een ander moet bijbetalen.” Dan kan een aanbieding plots minder interessant zijn en blijkt een ogenschijnlijk duurdere reis toch per dag voordeliger. Cruises zijn doorgaans all inclusive, hetgeen inhoudt dat alle maaltijden en (meestal) koffie, thee en water bij de prijs zijn inbegrepen. Een enkele rederij houdt de niet-alcoholische dranken buiten de basisprijs.

Drankenpakket

Een aantal rederijen biedt drankenpakketten aan en daarbinnen zijn soms weer variaties. Je kunt het (verwachte) aantal glaasjes (fris, wijn, bier, cocktails, aperitiefjes en dergelijke) optellen en een rekensommetje maken of zo’n pakket loont. Dat verschilt nogal per persoon. Luxe(re) rederijen bieden doorgaans een aantal (door hen geselecteerde) drankjes all inclusive aan.

Excursies

Bij vrijwel alle rederijen zitten excursies niet in de prijs. Wil je onderweg van boord om wat te zien van de bestemming, dan moet je er rekening mee houden dat je voor excursies (fors) moet bijbetalen. Regel je het thuis vooraf zelf, of boek je ter plekke iets, dan ben je vrijwel altijd veel goedkoper uit.

Fooien

Nergens betaal je vooraf een vast bedrag aan fooien, maar de cruisewereld vormt daar een merkwaardige uitzondering op. Dat komt mede doordat de VS een ander fooiensysteem kent dan wij. En aangezien de VS de cruisemarkt domineert, krijgen wij de fooienregels erbij. Maar doordat de verhoudingen langzaam verschuiven en de ’rest van de wereld’ geleidelijk meer marktaandeel krijgt, gaan steeds meer rederijen ertoe over de fooien in de basisprijs te verwerken. Ook hier geldt dat dat hoofdzakelijk de luxere rederijen zijn.

Hutten

Iedereen wil een buitenhut en liefst met balkon. Deze zijn echter duurder dan een binnenhut. Buitenhutten op de nieuwste cruiseschepen zijn bijna allemaal met balkon. Vraag je af hoeveel uur je van een balkon gebruikmaakt en wat de meerprijs is die je daarvoor betaalt. (Ik heb dat eens gedaan en kwam uit op 200 euro per gebruikt balkonuur). Ga ook na hoeveel tijd je niet-slapend in je hut doorbrengt en bedenk dat er aan boord meestal plekken genoeg zijn waar je rustig in de zon kunt zitten of een boek kunt lezen. Kortom, streep die goedkopere binnenhut niet op voorhand weg.

Diners

Ontbijt, lunch en diner zijn bij de prijs inbegrepen. Daar waar specialiteitenrestaurants aan boord zijn, betaal je vaak een toeslag per diner en moet je dat reserveren. Rederijen hebben het over twee ’vaste zittingen’, een vroege (meestal rond 18.00 uur) en een latere (rond 20.00 uur) en kiezen dan ook het restaurant voor je uit. Echter, steeds meer schepen hanteren een ’open – of vrije – zitting’, zodat je tijdstip (én restaurant) zelf kunt bepalen.

Cruiseschip

Wil je met niet meer dan een paar honderd man aan boord, of vind je een paar duizend ook geen bezwaar? Klein betekent niet per se duurder, groot niet automatisch goedkoper. Wel biedt een groter schip meer keuze aan extra voorzieningen en entertainment. Vaak zijn deze schepen zeer in trek bij families met kinderen. Daar staat tegenover dat de persoonlijke leefruimte (de hut) op een kleiner schip doorgaans ruimer is, het aan boord rustiger is, minder op kinderen gericht en de passagiers wat ouder.

Kleding

Er zijn rederijen die gala-avonden hebben. Soms wordt daarvoor een smoking en galajurk verlangd, maar steeds vaker zijn een (donker) pak en cocktailjurk voldoende. In het algemeen is het aan boord net zo als thuis. Ik ga nooit in zwembroek uit eten en als ik naar een chiquer restaurant ga, pas ik mijn kleding aan. Als je aan boord hetzelfde doet, val je niet uit de boot.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.