Bewegend Verleden: Verplaatsen van Loutje, 1966 [video]

Bewegend Verleden: Verplaatsen van Loutje, 1966 [video]
Beeld van Coster uit 1856 wordt bij de herinrichting van de Grote Markt in 1966 verplaatst.
© Noord-Hollands Archief
Haarlem

Haarlems Dagblad en Noordhollands Archief presenteren iedere maand een bijzonder historisch filmpje. Deze maand: de verhuizing van het standbeeld van Laurens Janszoon Coster op de Grote Markt in Haarlem.

Loutje staat nu tevreden op z’n plekje. Maar daar stond hij niet altijd.

Op 9 september 1966 werd het standbeeld van Laurens Janszoon Coster voor de laatste keer verplaatst. Personeel van aannemer Stiphout schoof hem twintig tot dertig meter verder - onder grote belangstelling.

Het nieuwe plekje was nodig vanwege de verhuizing van 160 marktkooplieden van de Gedempte Oude Gracht naar de Grote Markt. Rond 2 uur in de middag stond Loutje op zijn nu vertrouwde plek. Een onbekende filmer maakte deze beelden (zonder geluid):

Het beeld werd op 16 juli 1856 onthuld (lees hierover in Haarlems Dagblad) op het snijpunt van twee lijnen, getrokken van het raadhuis langs de Grote Kerk in de richting van Vismarkt, Grote Houtstraat en Smedestraat. Over die plek ging al heel wat gekissebis vooraf in het gemeentebestuur.

Omdat de Grote Markt steeds drukker werd door het toenemende verkeer, is Loutje later verplaatst. Op 12 mei 1936 werd hij twaalf meter opgeschoven in noordwestelijke richting, naar een meer verkeersluwe plek. Dertig jaar kreeg Loutje dus zijn huidige uitzicht.

(Hier vind je andere afleveringen van Bewegend Verleden)

Meer nieuws uit Haarlem

Keuze van de redactie