Anne Frank heeft eigen app

Peter Lodewijks

Het lijkt allemaal zo lang geleden en vooral iets dat bij het verleden hoort. Toen digitaal, computer en interactief nog niet bestonden. Maar ’s werelds bekendste dagboek ’Het Achterhuis’ leeft als nooit tevoren.

Niet alleen in een voorstelling, waarvoor in Amsterdam speciaal een theater uit de grond werd gestampt. Maar ook op de computer, want de beroemde schrijfster van het dagboek, Anne Frank, heeft sinds kort zelfs een eigen app. Het Achterhuis gaat digitaal. Wie een iPad heeft, kan nu voor acht euro in het Achterhuis duiken. En dan wel volledig, want geen detail blijft onbesproken.

Het lag voor de hand dat de Anne-app zou worden gepresenteerd in Theater Amsterdam, dat speciaal werd gebouwd voor de theatervoorstelling ’Anne’, die daar sinds mei loopt. Het toneelstuk is succesvol en inmiddels verlengd tot en met april 2015.

Tastbaar

Het is de eerste theatervoorstelling over het leven van Anne Frank, die is gebaseerd op alle versies van haar dagboeken, zowel de ongecensureerde als de door Anne zelf bewerkte versie, om deze zodoende aan een nieuwe generatie door te geven. Dat is ook het doel van de Anne Frank-app, die volgens de ontwikkelaar, uitgever Prometheus-Bakker, het complete dagboek tastbaar maakt voor een geheel nieuwe generatie van digitale lezers.

Met de interactieve mogelijkheden in deze digitale uitgave van Het Achterhuis ontdek je het wereldberoemde dagboek op een nieuwe manier, die helemaal bij deze tijd past. Naast de integrale tekst van het dagboek verdiepen zogeheten ’story trails’ de leeservaring door belangrijke thema’s met fragmenten en commentaar toe te lichten.

Videofragment

Twee tijdlijnen, geïllustreerd met historische foto’s, bieden een chronologisch overzicht van de belangrijkste gebeurtenissen in zowel Het Achterhuis als de Tweede Wereldoorlog, waardoor de samenhang in één oogopslag te zien is. Verder is het digitale dagboek verrijkt met audio- en videofragmenten van Miep Gies, helper van de onderduikers, en documentairemaker en Academy Award-winnaar Jon Blair. Ook in de app opgenomen is een audioversie van het dagboek, ingesproken door Carice van Houten.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.