Mond dicht en wakker blijven

Peddelend banen we ons een weg door het wilde water. (Foto: Sjors Blaauw)

Peddelend banen we ons een weg door het wilde water. (Foto: Sjors Blaauw)

1 / 2
Mirjam van Twisk

Zestien miljoen liter water buldert iedere minuut door de wildwaterbaan van Dutch Water Dreams in Zoetermeer. Het onheilspellende geluid boezemt een beetje angst in. ,,Durf je nog?'', vraagt instructeur Jeremy.

Vanzelfsprekend. Niet voor niets wurmde ik me net met veel moeite in een wetsuit. Ik moet en zal nu tuben en raften. Jeremy gaat op het gras liggen en beeldt noodzakelijke instructies uit. Om het gevoel te ervaren wat er gebeurt als je in het water terechtkomt, moet elke deelnemer eerst het water in springen. Het verplichte zwemvest, de helm en schoenen blijken al snel geen overbodige maatregelen. Nu wordt duidelijk waarom het een wildwaterbaan heet.

Kolkende watervallen trekken me kopje onder. De betonnen zijkant met oranje pionnen doemt hachelijk dichtbij op. Ik ben een ongeleid projectiel dat geen idee heeft waar het naartoe gaat. En dat terwijl de baan, die voldoet aan Olympische eisen, slechts op standje 'amateur' staat afgesteld. Wat zei de instructeur net ook alweer? Mond dicht houden? Pas als ik proestend en happend naar adem bovenkom, denk ik daar weer aan.

,,Wakker?'', roept Jeremy die al die tijd achter me bleef. Dat er begeleiders in de buurt zijn wanneer het fout dreigt te gaan, is geruststellend. Maar we zijn inderdaad wakker. Vanaf nu blijven we bij de les, als het om instructies gaat.

Paradepaardjes

Eerst staat tuben op het programma. Deze activiteit is een van de paradepaardjes van het bedrijf. Veel kinderen vermaken zich gierend van genot in de gele rubberbanden. Dit kan toch niet zo moeilijk zijn? We stappen met drie personen in een band. ,,Houd de peddel goed vast, om te voorkomen dat je iemands tanden eruit slaat'', klinkt het.

Logisch. Peddelend banen we ons een weg door het wilde water. ,,Niet aaien! Stevig insteken die peddel!'', luidt het devies. Rustig zitten, zoals je in wildwaterbanen van attractieparken kunt doen, is er hier niet bij. Inspanning is nodig om de tube niet als een boksbal door het water te laten stuiteren. Elk nieuw rondje voelt de driehonderd meter lange baan anders aan.

Dat geldt ook voor het raften. Hierbij zit je met vier tot tien man in een boot en dat maakt deze activiteit populair voor personeelsuitjes, teambuilding en vrijgezellenfeesten. We nemen allemaal plaats op de zijkanten van het rubberen vaartuig. Achterin zit een stuurman, een instructeur, die commando's als 'voorwaarts' en 'achterwaarts' roept. ,,Wij zijn de motor van de boot'', klinkt het. Als makke schapen geven we gehoor aan de instructies. Niet samenwerken wordt onherroepelijk afgestraft met omslaan of uit de boot vallen.

Al lang weer op het droge, giert de adrenaline nog geruimte tijd door het lijf. Dat spierpijn me de volgende morgen wekt, neem ik graag voor lief. Voor wilde watersport hoef je echt niet helemaal naar de Ardennen.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.