Aanpassing fietsoversteek Schipholweg in bureaula

Wijkraadsleden Herman Wijkhuisen en Ria Kuipers: ’Deze oversteek moet echt weg’.© Foto’s Richard Stekelenburg

Jacob van der Meulen
Haarlem

De onveiligheid van de fietsoversteekplaats bij de Schipholweg in Haarlem zou worden onderzocht nadat de fietsonderdoorgang van de Buitenrustbruggen en het fietspad zuidelijk van de Schipholweg klaar zouden zijn. Dan zouden ook aanpassingen worden bekeken. Een dergelijke evaluatie heeft echter nooit plaatsgehad. Inmiddels heeft er een dodelijk ongeluk plaats gevonden.

Uit verklaringen van de gemeente blijkt dat het aanvankelijke plan van toenmalig wethouder Ewout Cassee in 2011 om de fietsoversteek vanwege onveiligheid te sluiten al snel werd teruggedraaid.

Op zich was hij ook niet verantwoordelijk: de fietspaden vielen onder toenmalig wethouder Rob van Doorn. Mede onder druk van de Fietsersbond besloot het college dat de fietsoversteek open zou blijven om een goede fietsverbinding van noord naar zuid in stand te houden.

De verwachting was dat door de fietsonderdoorgang bij de Buitenrustbruggen en het fietspad zuidelijk van de Schipholweg de onveiligheid zou afnemen omdat het fietsverkeer meer gespreid zou worden.

Verkeersongevallencijfers van de politie ondersteunen dat: van 2011 tot 2016 hadden er drie ongevallen plaats op de Schipholweg waarbij fietsers waren betrokken. Geen daarvan had plaats bij de fietsoversteek. Totdat afgelopen weekeinde Joop Teunisse, wijkraadvoorzitter van de Slachthuisbuurt, er dodelijk werd aangereden.

Kooi

In de raadscommissie beheer werd na het terugdraaien van de sluiting al gesproken over mogelijke aanpassingen van de oversteek. Zo werd voorgesteld om met een kooi in de middenberm het oversteken te reguleren. (zoals op de foto gebeurt op de Wagenweg nabij het Coornhert Lyceum).

,,De gemeente heeft echter geen initiatief genomen om de oversteek te evalueren. Begin dit jaar hebben wij met de gemeente en Vialis over de kooiconstructie gesproken. Dat heeft ook niet tot acties geleid’’, meldt René Rood van de Fietsersbond.

De gemeente meldt via een woordvoerder dat er in 2014 ook gesprekken zijn gevoerd met het nabij de oversteek gelegen Haarlem College. Die hebben echter niet tot aanpassingen van de oversteek geleid. ,,De klachten over de oversteek droogden ook op. Er was geen opportuniteit om de discussie erover aan te gaan’’, aldus Rood.

Rollator

Feit blijft, vindt de Fietsersbond, dat met de huidige oversteek het risico op menselijke fouten te hoog is.

Rood: ,,Zo kan de zichtbaarheid van de oversteek voor automobilisten veel beter. Ook wij zijn voorstander van een kooiconstructie op de middenberm, waarin de fietsers opgevangen worden, zodat de oversteek in twee fases kan gebeuren. De groentijden kunnen dan ook langer worden. Die zijn nu echt te kort als je als oudere fietser of met een rollator moet oversteken.’’

De gang van zaken rond het dodelijk ongeval van Joop Teunisse wordt nog nader onderzocht.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.