Thuis bij Lucebert

Hans Visser
Bergen

Het werk van de dichter en beeldend kunstenaar Lucebert laat zich niet altijd doorgronden, maar het raakt tot diep in de ziel. Hoe ging hij te werk? Wat bewoog hem?

Het publiek kan zich vanaf dinsdag 18 november wanen in zijn wereld. Het Bergense Museum Kranenburgh toont dan de expositie ’Lucebert, Thuis in Bergen’. Zijn atelier dat daar is nagebouwd, wekt de indruk dat hij elk moment kan binnenlopen. Het publiek kan er bij wijze van spreken zijn jazzplaten draaien, een boek uit zijn privécollectie bekijken en zijn internationale kring van vrienden leren kennen.

Ook wordt de bezoeker geprikkeld om te schilderen en net als de dichter poëzie te schrijven met zelf geschapen woorden. De expositie ontleent zijn bijzondere karakter ook aan de persoonlijke foto’s, schilderijen en verhalen van mensen die hem kenden.

Kruisbestuiving

Lucebert overleed twintig jaar geleden, als één van de grootste Nederlandse kunstenaars van de afgelopen eeuw. Hij werd geboren in Amsterdam, maakte daar naam, maar kwam in de jaren vijftig naar Bergen waar hij aanvankelijk woonde in villa Kranenburgh, nu het hart van het museum.

In Bergen bouwde hij aan een enorm oeuvre. De tentoonstelling die daarvan een riante afspiegeling is, werd opgezet in de geest van de kunstenaar zelf, die redeneerde dat een museum een levendige, atelierachtige plek moet zijn waar het creatieve proces en de kruisbestuiving tussen uiteenlopende kunstdisciplines zichtbaar is. Vandaar dat diverse kunstenaars tijdens de expositie in zijn sfeer aan het werk gaan, onder wie Han Bennink, jazzdrummer, beeldend kunstenaar en persoonlijk vriend van Lucebert.

Expositie

’Lucebert, Thuis in Bergen’. Te zien: Bergen, Museum Kranenburgh, 18 november t/m 12 april. Info: www.kranenburgh.nl

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.