Levensloopspaarpot: opnemen of doorsparen?

Foto: ANP Extra/Lex van Lieshout

Durk Geertsma

Werknemers met een levenslooprekening betalen minder belasting als zij hun tegoed in 2013 laten uitbetalen. Toch is het in sommige gevallen slimmer nog even door te sparen.

De regeling werd in 2006 ingevoerd met luid tromgeroffel. Werknemers konden fiscaal gunstig sparen voor bijvoorbeeld ouderschapsverlof, zorgverlof of een sabbatical. Het aantal deelnemers viel zwaar tegen. In plaats van de verwachte drie miljoen stond de teller in 2010 op nog geen kwart miljoen. Ook bleek dat de meeste spaarders met de levensloopregeling vroegpensioen wilden financieren. Geen wenselijke ontwikkeling in een tijd van vergrijzing.

Sinds 1 januari 2012 is het dan ook niet meer mogelijk in te schrijven voor de levensloopregeling. Voor wie al was ingestapt, is er wel een overgangsregeling. Deelnemers die in 2013 hun hele tegoed opnemen, profiteren van een eenmalig aantrekkelijk belastingvoordeel. Over 20 procent van hun tegoed op 31 december 2011 betalen zij geen loonheffingen. Een andere optie: wie toen meer dan 3.000 euro op zijn levenslooprekening had staan, mag gewoon doorsparen tot 31 december 2021. In beide gevallen mag je zelf bepalen waarvoor je het tegoed gebruikt.

Voordelen

Hoewel het belastingvoordeel interessant is, heeft het laten doorlopen van de spaarrekening voordelen. Als je het geld opneemt, wordt het opgeteld bij je loon en moet er loonheffing over worden betaald. Door in één keer het hele bedrag op te nemen, kun je in een hoger belastingtarief terechtkomen, waardoor het belastingvoordeel grotendeels teniet wordt gedaan. „Als je het lastig vindt uit te rekenen hoe dit in jouw persoonlijke situatie uitvalt, schakel dan een financieel adviseur in”, tipt Jan Vrusch, fiscalist bij verzekeraar Nationale Nederlanden. Het opnemen van levenslooptegoed heeft niet alleen invloed op de inkomstenbelasting, ook op toeslagen als zorg-, huur- en kinderopvangtoeslag. Houd er bovendien rekening mee dat als je nu alles opneemt en dat geld op een gewone spaarrekening zet, je hier vermogensrendementsheffing over betaalt als het bedrag boven de vrijstelling (21.139 euro in 2013) uitkomt. In de levensloopregeling is het saldo echter vrijgesteld van deze belasting.

Daar staat tegenover: als je nu stopt, weet je waar je aan toe bent. „Als je besluit door te gaan met sparen, dan weet je in ieder geval één ding zeker: de kans dat de fiscale uitkomst de komende jaren hetzelfde blijft, is gering”, stelt Vrusch. „De belastingdruk wijzigt jaarlijks en er lijkt sprake van een stijgende trend.” De loonheffing wordt pas berekend op het moment dat je opneemt, volgens het dan geldende fiscale regime. Het geld wordt netto uitgekeerd door je baas of, als die er niet meer is, de bank of verzekeraar.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.