Vergeten familie Wim Gertenbach centraal bij voorstelling Na de Dam

© Annemieke Windt

Daniel Mol

De Zandvoortse verzetsman en drukker Wim Gertenbach en zijn familie zijn bij Dodenherdenking even aan de vergetelheid ontrukt. Het gezin is het onderwerp van de Haarlemse editie van Na de Dam, een serie voorstellingen in heel Nederland, na afloop van Dodenherdenking. Op zeventig plekken in het land zijn zulke voorstellingen opgevoerd.

Tien jongeren van de stichting Kkid voeren op verschillende plekken rond de Grote Kerk een stuk op waarin het uiteenvallen van het gezin is beschreven. Het verhaal is gemaakt door muzikant Joost Speelman en theatermaker Dionne Verweij  Het publiek loopt in optocht achter de spelers aan, die op hun beurt op het voetstuk van Laurens Janszoon Coster, het dakje van de aanbouw van de Vleeshal en het monument van Lennaert Nijgh gebruiken als decor voor hun verhaal.

Dat is niet altijd even goed te volgen, het carillon speelt, er scheurt een brommer voorbij en verbaasde toeristen haken aan. Ook de schetsmatige aanpak van het verhaal, maakt het af en toe lastig te volgen. De jongeren dragen gedichten voor, er wordt gerapt en er is zelfs een drukwedstrijd, met aardappels als stempels.,,Het thema voor de jongerenvoorstellingen van Na de Dam is dit jaar vergeten families. We hebben voor Wim Gertenbach en zijn familie. Zijn verhaal is uniek, omdat de meeste verzetsmensen geen gezin hadden. Gertenbach is zelf opgepakt door de Duitsers en vermoord. Zijn gezin is niet veel later bij het bombardement op de Amsterdamse buurt omgekomen", vertelt Loulou Sjerps. De belangstelling voor de Haarlemse voorstelling is zo groot, dat de groep om half zeven als een eerste voorstelling geeft. ,,In het hele land zijn de voorstellingen om negen uur 's avonds, na afloop van de herdenking. Omdat we zoveel verzoeken kregen, hebben we nu om half zeven een try out", zegt Verweij. De invloed van de omgeving is goed om even ervaring te hebben, vindt ze. ,,We hadden een aantal zaken niet kunnen oefenen, dat hebben we nu meegemaakt." Dat bij de voorstelling om half zeven een groep vluchtelingen uit de Koepel aanhaakt bij de optocht, noemt ze een mooi cadeautje. ,,Dat is een extraatje, dat hebben we besteld", grapt ze.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.