’Allemaal nog heel onwerkelijk’

De prijswinnende etalage van Gnoomdesign kan nog tot 16 juni worden bezocht© Foto United Photos/Paul Vreeker

Sharon Frijmuth
Haarlem

Met hun pasgeboren zoontje Yven op schoot, kijken Julius en Naomi Brouwer uit op hun knusse winkeltje Gnoomdesign aan de Kleine Houtstraat in Haarlem. Ze kunnen het nog steeds niet helemaal geloven, maar toch hebben de ondernemers in hun eerste jaar al twee prijzen gewonnen met hun babyspeciaalzaak. „We zijn nog maar net met ons winkeltje begonnen, dus we moeten nog wennen aan alle aandacht die wij nu krijgen.”

Drie jaar geleden stapten de jonge ondernemers in het huwelijksbootje. Julius werkte toentertijd als accountmanager en Naomi was kunstlerares op een middelbare school. Hun liefde voor kunst en design zorgde er voor dat ze een jaar geleden besloten om allebei ontslag te nemen en vol voor hun passie te gaan. Aangezien ze allebei geboren en getogen zijn in Haarlem, vonden ze het belangrijk dat zij in de stad een mooi plekje vonden voor hun winkel. Zo kwamen ze in april terecht bij de Kleine Houtstraat. „Ik kwam er achter dat ik zwanger was op de dag dat we het pand gingen bekijken. Dat was voor ons wel echt een extra motivatie om onze plannen door te zetten”, vertelt Naomi. „We wisten al snel dat we een babywinkel wilde beginnen waarmee we ons konden onderscheiden van de rest. Daarom besloten we om mooie en unieke design producten te verkopen die bijna nergens anders te vinden zijn en biologisch en maatschappelijk verantwoord worden geproduceerd.”

Dit jaar deed Gnoomdesign, met nog 1500 andere ondernemingen, mee aan de verkiezing van de belangrijkste winkel- en winkelstraat. Met 1.242 stemmen eindigde Gnoomdesign op de vierde plek bij de NLstreets Awards. De zaak mag zich daardoor een jaar lang de ’leukste winkel van Haarlem’ mogen noemen. Voor een jonge onderneming als Gnoomdesign is deze waardering van het winkelend publiek extra belangrijk. „Wij waren heel erg verbaasd dat er zo veel mensen op ons hadden gestemd terwijl we nog maar net begonnen zijn. Dat werkt enorm stimulerend!”, vertelt Julius.

Tijdens het Bloemencorso werden de jonge ondernemers opnieuw verrast met een prijs. Dit keer wonnen ze de etalagewedstrijd die in Haarlem werd gehouden met als thema ’uit je bol’. „Als ik ’uit je bol’ hoor, dan denk ik aan vrolijkheid en een gat in de lucht springen. Daarom hebben we trekpopjes gemaakt van blije baby’s met bloemetjes die uit hun hoofd komen. Gekleed in een Dutch Design outfit, zoals het thema van het Bloemencorso”, vertelt Naomi.

Achterin de winkel heeft Naomi een atelier ingericht waar ze met haar naaimachine kan werken aan nieuwe designs. „Heel veel van onze producten ontwerpen we zelf. Dit maakt onze winkel uniek, omdat alles op die manier veel persoonlijker wordt.” De etalage is nog tot 16 juni te bewonderen.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.