Velserstraat kan eindelijk worden opgeknapt

Annalaura Molducci
Haarlem

De wijkraad wil liever geen klinkers in de Velserstraat en de Fietsersbond ook niet. De meerderheid van de gemeenteraad wil het wel en de bewoners ook. Die laatsten lijken nu gelijk te krijgen, zo bleek donderdag in de raadscommissie beheer.

Daar stond het definitieve ontwerp voor de Velserstraat voor de zoveelste keer op de agenda. Er was eerst een brief gemaakt waarin de wethouder vroeg naar de meningen over de inrichting van de straat. Moest er 30 of 50 kilometer worden gereden, moest er asfalt op de weg komen of juist klinkers?

Een raadsmeerderheid vond dertig kilometer een goed plan, ook al rijdt er dan een bus en zou er eigenlijk 50 moeten worden gereden. Een meerderheid was ook voor klinkers omdat daar beschermd stadsgezicht is. De meningen van de bewoners en andere belanghebbenden werden geïnventariseerd. Daaruit kwam een voorlopig ontwerp dat ook weer in de commissie werd besproken.

De Fietsersbond pleitte voor asfalt, dat is veiliger voor fietsers en fietst ook prettiger. De wijkraad was het eens met de Fietsersbond en ging weer in tegen de eigen bewoners van de straat. De wijkraad kwam ook met een compromis. Waarom niet de fietspaden in rood asfalt maken en de weg in klinkers zoals in Utrecht?

Het CDA zuchtte bij monde van Jur Visser: ,,Waarom is dit onderwerp nu weer geagendeerd?. Het gaat hier in de commissie van laan tot straat. Er is beleid vastgesteld en de bewoners vragen iets anders en daar gaat de gemeente dan mee akkoord. Dan kun je dat vastgestelde beleid ook wel afschaffen.” Anderen, zoals de SP vonden dit een wat regenteske opstelling. Van vastgesteld beleid mag je ook afwijken.

In het beleid staat dat er asfalt moet komen met aparte fietspaden. Omdat er een bus rijdt, is vijftig kilometer de norm. Als er wordt afgesproken dat er maar dertig kilometer mag worden gereden moet de weg ook als zodanig worden ingericht met versmallingen maar dat mag weer niet omdat er een bus rijdt.

De gemeente creëert daarmee een ’grijze weg’. Dat is een weg waar de politie niet handhaaft op snelheid omdat bekeuringen geen schijn van kans hebben voor de rechter. De gemeente is zich daarvan bewust, stelt wethouder Cora-Yfke Sikkema (GroenLinks). Maar als er een bordje wordt opgehangen met 30 kilometer werkt dat misschien toch snelheidsremmend.

Ze vindt het jammer dat de discussie zich zo beperkt tot de keuze voor klinkers of niet en het feit dat raadsleden geneigd zouden zijn de bewoners in de straat gelijk te geven.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.