Bluesveteraan John Mayall is er nog, dat is al een applaus waard [video]

Bluesveteraan John Mayall is er nog, dat is al een applaus waard [video]
John Mayall vrijdagavond in het Patronaat
© Foto United Photos/Rob van Wieringen
HAARLEM

Afgelopen zomer kwam John Mayalls gitarist Rocky Athas door noodweer te laat voor een concert. Dus was de groep gedwongen als trio – met bassist Greg Rzab en drummer Jay Davenport – het podium op te gaan. Dat beviel zo goed dat Bluesveteraan Mayall Athas liet weten voortaan wel zonder hem te kunnen. Daar denken nogal wat fans anders over, zo bleek vrijdagavond na afloop van het optreden in het afgeladen Patronaat in Haarlem.

Maakte de nu 82-jarige bluesman werkelijk een artistieke keuze, of speelde er ook een economische overweging mee? De inkomsten hoeven nu over minder hoofden te worden verdeeld.

Er is echter ook nog een derde mogelijkheid. John Mayall wordt al zijn hele carrière vooral geprezen als ‘lanceerplatform’ voor bluestalent. Eric Clapton, Mick Fleetwood, John McVie, Peter Green, Mick Taylor, Walter Trout en tal van anderen begonnen hun carrière in zijn band. Naast dat rijtje was Rocky Althas weliswaar niet zo’n hoogvlieger, maar het kan zomaar dat de veteraan eindelijk eens alle aandacht op zichzelf wil vestigen.

Je kunt je afvragen of dat een verstandige is op je 83e. Mayall speelde vrijdag voor de vierde kier binnen tien jaar in Haarlem en de slijtage slaat zo duidelijk toe dat hij wel wat muzikale ondersteuning kan gebruiken – zeker voor een zaal met duizend mensen. Dat is geen schande. Hij is een icoon en er zijn ons recent zo veel rocklegenden ontvallen, dat een overlever als deze britbluespionier best in de schijnwerpers mag staan.

De gemiddelde bezoekersleeftijd was minstens zestig, afgelopen vrijdag. Uitzonderlijk. Zo’n zestigduizend levensjaren binnen de Patronaatmuren. Maar tegelijk zijn vrijwel alle fans jonkies vergeleken bij de man zelf. En wie had zich in 1969 kunnen voorstellen dat ze ooit naar een concert van een 83-jarige Mayall zouden gaan?

Hij beweegt zich nog altijd krachtig op het podium. Hij swingt zelfs. Maar een groot zanger is Mayall nooit geweest en evenmin een gitarist die indruk maakte. Op piano en Hammond kon hij redelijk uit de voeten en kan dat nog steeds, maar slechts op de mondharmonica is hij altijd onderscheidend geweest en dat instrument beheerst hij ook in het Patronaat nog het best.

Mayall is wel de aartsvader van de Britse blues genoemd. Maar dat klopt niet. Die titel komt de in 1984 overleden Alexis Korner toe, die ook Mayalls mentor was. Een legende is hij echter beslist.

Dat was in feite reden genoeg om vrijdag hard voor hem te klappen, of hij nu het ruim een halve eeuw oude ‘Parchman Farm’ speelde, van zijn klassieke Bluesbreakers-album met Clapton, of de recente ballad ‘Drifting Blues’, die zo traag is als een schildpad op een onthaast-workshop. En in vrijwel alle songs lopen zijn vrouwen weg. Als dat je op je 83e nog overkomt, dát is pas de blues.

Rock

John Mayall, Livin' & Lovin' The Blues Tour. Gezien: vrijdag 31 maart, Patronaat Haarlem.

Meer nieuws uit Haarlem

Keuze van de redactie