Haarlemse scholen reizen naar Den Haag

Sharon Frijmuth
Den Haag

Esther Windhorst, leerkracht van groep 8 op de Voorwegschool in Heemstede, is een van de vele leerkrachten die op dinsdag 27 juni actie gaat voeren op het Malieveld in Den Haag voor beter primair onderwijs. „Het ene uur staken in de ochtend is schattig, maar lang niet voldoende om alle problemen in het onderwijs aan de kaak te stellen.”

De stakingsactie is opgezet door PO in Actie, een groep die opkomt voor de belangen van leerkrachten. Volgens Windhorst moet er een keer een duidelijk gebaar gemaakt worden richting de politiek. „Er is te weinig geld, er zijn onvoldoende faciliteiten en de werkdruk is veel te hoog. In dat ene vrije uur krijgen leerkrachten eindelijk de kans om aan randzaken te werken waar ze het normaal te druk voor hebben.”

Behalve van deze school, zullen ook leerkrachten van de Jacobusschool en de Tijo van Eeghenschool in Aerdenhout naar de manifestatie gaan, evenals basisscholen De Dolfijn en De Peppelaer in Haarlem. Ook leraren van de Klippeholm en De Brandaris in Hoofddorp, St. Franciscus in Haarlemmerliede en de basisscholen De Lisbloem en De Reiger in Lisse hebben besloten om actie te voeren op het Malieveld, net als basisschool De Molenwiek Dalton in Schalkwijk.

Vrijwel alle scholen in de regio Zuid-Kennemerland en Haarlemmermeer gaan in de ochtend van 27 juni meedoen aan de stakingsactie. Basisscholen zullen op die dag pas om half tien opengaan in plaats van half negen, om op die manier een signaal te geven aan de politiek. Het ene uur kunnen leerkrachten bijvoorbeeld gebruiken om te vergaderen, of met ouders in gesprek te gaan over de acties.

De stakingsactie is bedoeld om de problematiek in het onderwijs aan het licht te brengen, waaronder het enorme tekort aan leraren.

Daarnaast heeft PO in Actie een petitie opgesteld waarin wordt gepleit voor betere salarissen en kritiek wordt gegeven op de alsmaar hoger wordende werkdruk in het primaire onderwijs. De petitie is inmiddels al ruim 280.000 keer ondertekend en wordt tijdens de manifestatie overhandigd aan de politiek.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.