Hans Bossmann zoekt in De Vishal grenzen van kunst op

Paul Lips
Haarlem

Hans Bossmann wil Haarlemmers en niet-Haarlemmers deze zomer in verwarring brengen. ,,Ik wil dat je hier De Vishal binnen loopt en denkt ’Is dit nou kunst of niét?’’ Onder de titel ’De Huiskamer van Haarlem’ geeft Bossmann ruim een maand alle ruimte aan uiteenlopende kunstenaars en podiumartiesten.

Bossmann noemt zichzelf ’kunstenaar zonder atelier’ en is vooral ook ideeënman. Hij kwam op het idee om De Vishal te gebruiken als ’experimenteel onderzoek naar de mogelijkheden van crossovers tussen kunst, design en entertainment’.

Deze zondag mogen belangstellenden al even komen kijken. Kunstgras ligt op het trottoir vòòr de hal, met houten bankjes om op te zitten. Wie naar binnen wandelt ziet allerlei banken, tafels en kasten, maar ogenschijnlijk weinig kunst. ,,Ik heb nog net geen tijd gehad om hier te stofzuigen’’, grapt hij, maar dat gaat zéker nog gebeuren.’’

Bossmann wil ons op het verkeerde been zetten, legt hij uit. ,,Als je een galerie of museum bezoekt zet je in je geest als het ware al een knop om: ik ga nu een kunstruimte binnen. Je wéét dat je naar kunst gaat kijken als je het MoMa in New York of het Stedelijk in Amsterdam bezoekt. Die kunst heeft een bepaalde status en die status bepaalt mee wat je ziet. Als een kunstenaar bijvoorbeeld een schandaal heeft veroorzaakt, néém je dat mee in je kijken. Ik wil dat jullie hier je eigen referentiekader bepalen.’’

Optredens

Via een crowdfundingactie heeft Bossmann de benodigde middelen bij elkaar gekregen om de tentoonstelling annex happening realiteit te laten worden. Vrijwilligers steunen hem en zijn aanwezig in de ruimte. Er is een keuken en er kan tegen betaling een drankje worden genuttigd. Bossmann wijst op een propje papier in een vitrine.

,,Is van Martin Creed, lang vòòrdat hij de Turner Prize won. Ook daar van kun je denken: is dit kunst?’’

Iris van Dijk heeft met Wessel van Deursen de muziekprogrammering voor haar rekening genomen. ,,Het zijn akoestische optredens. Zo komt Lisa van Lisa & the Lumberjacks donderdagavond optreden met haar gitarist. Zelf hou ik met mijn groep The Syrens openbare repetities hier.’’ Maar er zijn ook poëzieoptredens, lezingen of Marja van Hout die ’de zee binnen brengt’ door te breien. Op een houten stellage ligt een matras. Want Bossmann is tevens van plan te gaan slapen in De Vishal.

Piano beschilderen

Het project doet denken aan kunstenaars die zichzelf ten toon stellen, zoals Henk Jurriaans in 1975 in het Stedelijk Museum. Of het huisje van kunstenares Pink die begin jaren tachtig van de vorige eeuw een tijdje ’in een schilderij’(lees: camper achter het schilderij) op de Grote Markt bivakkeerde. Mirjam Hijstek houdt een lezing over dat project.

Er staat een piano, die dinsdag zal worden beschilderd door Julia Henneman. En die ze op vrijdag weer wit zal schilderen.

Hier kunt u het programma bekijken.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.