’Taarten horen helemaal bij de Spaarne Lente Race’

Welke boot roeit de afstand het snelst?© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Annemieke Windt
Heemstede

De Ringvaart ligt vol roeiboten. Met een recordaantal van 311 ploegen is de Spaarne Lente Race van roeivereniging Het Spaarne uitgegroeid tot een sportevenement dat roeiploegen van ver buiten Heemstede aantrekt.

De roeiers liggen zondag op startnummer op het water te wachten tot ze mogen vertrekken, waarbij het goed opletten is, zodat ze niet tegen elkaar aan roeien. De Spaarne Lente Race is geen race waar boten het direct tegen elkaar opnemen. Het gaat om de snelste tijd over een afstand van twee of vier en halve kilometer. Om te zorgen dat dat veilig verloopt, geldt er een vaarverbod op het Spaarne en een deel van de Ringvaart. Alleen tussen de drie wedstrijdblokken door worden motor- en zeilboten mondjesmaat doorgelaten.

Ondanks de drukte is de sfeer ontspannen. Op de kade naar het verenigingsgebouw zijn de roeiers druk bezig om hun wedstrijdboten klaar te maken voor de race. Boten voor acht roeiers moeten op de kant in elkaar worden gemonteerd. Anders zijn ze te lang om op een botenwagen te vervoeren. ,,We horen van veel andere ploegen dat ze de sfeer hier erg leuk vinden en komen voor de taarten”, zegt Steven Olthof, voorzitter van de vereniging die geniet van de drukte om hem heen.

Taart

Want taarten, die horen bij de race. Leden van de vereniging die met hun ploeg meedoen betalen een taart als inschrijfgeld. Naast appeltaarten van supermarkten en banketbakkers uit de buurt, zijn er ook genoeg leden die zelf aan het bakken zijn geslagen. Het levert pareltjes op. Bolle taarten met als versiering de roeibladen van de verschillende verenigingen, prachtig versierde chocoladetaarten en veel kwarktaarten. ,,We hebben het bij ons wel eens geprobeerd om die traditie met taarten in te voeren, maar onze leden willen minder graag bakken”, vertelt een roeister van Cornelis Tromp uit Hilversum. Ze is met haar dames acht-ploeg als eerste geëindigd in haar poule. ,,Dit is een leuke race. Goed georganiseerd met een spannende bocht bij de Cruquiusbrug. We hebben onze eigen tradities. Picknicken in het gras na afloop met altijd een stukje dadeltaart erbij.”

Parcours

De ploegen van het Spaarne hebben het voordeel dat ze het parcours op hun duimpje kennen, blijkt bij de uitslagen van het eerste blok races. Want de brug bij de Cruquius is best een uitdaging om onderdoor te sturen en dat kan je zomaar als ploeg een goede tijd kosten. Daar blijken zelfs Spaarneploegen zich in te kunnen verkijken, stelt een andere roeier van Cornelis Tromp tevreden vast. ,,De boot van het Spaarne lag eerst een lengte voor ons, maar na het verkeerd inschatten van de brug lagen wij wel vier bootlengtes voor.”

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.