Leerlingen Kaj Munk in meivakantie druk met zonneboot

De leerlingen zijn gegrepen door de Young Solar Challenge. Staand: Michael, Reinoud, Stan en Anna. Op de voorgrond: Annika en Wiebe.© Foto United Photos/Paul Vreeker

Wessel Mekking
Hoofddorp

Zelfs tijdens de meivakantie zijn de leerlingen van het Kaj Munk College druk in de weer met hun zonneboot. Met het vaartuig, dat wordt aangedreven door zonne-energie, doen ze mee aan de Young Solar Challenge.

De vijftien leerlingen die aan de boot werken, doen bijna alles zelf. Van het zoeken van sponsors en het uitwerken van de techniek van de motor tot het daadwerkelijk bouwen en de pers te woord staan.

Veel van het werk in aanloop naar de eerste van de drie wedstrijden op 26 mei doen ze in een tijdelijk gebouwtje achter de school. Stan Verhoeve, die zich veelal bezig houdt met de techniek van de zonnemotor, kan ook veel thuis achter de computer doen. ,,Dit is het echte werk, het is niet alsof je speelt’’, realiseert hij zich. Met de boot bezig zijn, is ook veel spannender en interessanter dan lessen volgen in de klas, vindt-ie. Stan is, net als de andere leerlingen, niet te beroerd om in zijn vrije tijd de handen uit de mouwen te steken.

Wiebe Spaans was meteen enthousiast toen-ie hoorde over de wedstrijd. ,,Ik vond het een unieke kans om hieraan mee te doen. Het leek me interessant en staat goed op mijn cv’’, weet hij.

Met Wiebe en Stan zijn ook Anna de Kruijf, Anike Neelman, Michael Schuchter en Reinoud Klein Nagelvoort deze dinsdagmorgen tijdens hun vakantie naar school gekomen om te vertellen over hun project. Ze komen uit verschillende klassen, maar hun overeenkomst is dat ze zich op school al verdiepen in techniek. De leerlingen uit 3 mavo volgen bètadesign, die uit 4 havo hebben lessen van het technasium en die in 4 vwo zitten in een science-klas.

Het is de eerste keer dat het ’Kaj Munk’ meedoet aan de Young Solar Challenge. Geen schande dat het dan soms niet gesmeerd verloopt. Toen het bouwpakket arriveerde, werden de meer dan honderd onderdelen niet goed opgeslagen. Het was nogal wat gepuzzel om alles daarna te nummeren.

Het wordt nog aanpoten om de boot op tijd af te krijgen. ,,Maar ik denk dat het zeker gaat lukken’’, zegt Michael. Ook omdat de Kaj Munkers niet te beroerd zijn om over te werken. Reinoud stak in één week liefst negentien uur vrije tijd in de boot, zo blijkt uit een scorebord aan de muur.

Stephan Istha zal de boot tijdens de wedstrijden besturen. Hij is deze dinsdagochtend niet aanwezig, maar ook hij werkt hard. Stephan, die een vaarbewijs heeft, is vaak zelfs al voor schooltijd in de werkplaats te vinden. Tijdens de aanloop naar de eerste wedstrijd mogen alle vijftien leerlingen een proeftocht maken in de boot, in de Hoofdvaart of in de Ringvaart.

Het vaartuig van het Kaj Munk heeft nog geen naam. Een sponsor kan in ruil voor een financiële bijdrage naamgever worden van de boot, opperen de leerlingen. Behalve met geld kunnen sponsors ook op een andere manier bijdragen, zoals met kennis over epoxy-hars of het aanbrengen ervan.

Docente Corien van den Ende, die de leerlingen begeleidt, is trots op de groep. ,,Je leert pas als je het wil weten. En zij willen veel.’’ Ze merkt het bijvoorbeeld aan de hoeveelheid vrije tijd die de tieners in het project investeren. Van den Ende, die de leerlingen vooral hun gang laat gaan, zal de drie weekeinden meegaan naar Akkrum, Lelystad en Oosterwolde, waar de wedstrijden plaatsvinden. Of ze nou eerste of laatste worden, voor haar is het nu al geslaagd. Volgend jaar zal het Kaj Munk weer meedoen aan de Young Solar Challenge, verzekert de docente.

Sponsors kunnen zich, ook voor meer informatie, melden via youngsolar.kmc@gmail.com

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.