Heemstedenaar Olivier Siegelaar wint Boat Race met Oxford [video]

De ploeg van Oxford is op weg naar de winst in de Boat Race.© foto AP

Van onze verslaggever
Londen

Zijn longen stonden in de brand en zijn ademhaling was minutenlang totaal van slag. Het maakte niet uit. Beetje pijn lijden hoort erbij. Met Oxford won Olivier Siegelaar de 163e Boat Race. ,,This is very special.’’

Eenmaal per jaar roeien de universiteiten van Cambridge en Oxford tegen elkaar. Op 10 juni 1829 vond de eerste editie plaats.

Het begin van een traditie. Siegelaar, een van de krachtbronnen van het vaderlandse roeien, studeert momenteel in Oxford. De Heemstedenaar vormde met zijn vermogen een welkome aanwinst voor de Boat Race.

Siegelaar beleefde de week van zijn leven. De Nederlandse student heeft al drie Olympische Spelen achter de rug, maar de Boat Race in Londen. Dat is andere koek.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

,,We zaten in een tophotel, recht tegenover de tv-torens van de BBC. Ik heb er van genoten. Al die oud-leden die naar mij toekwamen om hun verhaal te vertellen. De ceremonie rond de weging. De persconferentie van de presidenten van Oxford en Cambridge. Het was geweldig om zoveel traditie en cultuur bij elkaar te zien.’’

(Lees meer: Roeier Siegelaar wint boatrace: ’Mijn mooiste overwinning ooit’)

Bovendien stond er nog een rekening open met Cambridge. In de onderlinge duels was Cambridge 82 keer de sterkste. Oxford stond op 79. Op de 6,8 kilometer lange race op de Theems was de strijd zondag echter snel gestreden.

Siegelaar en zijn reuzen namen bijna vanaf de start een bootlengte voorsprong. Of de aartsrivaal nu met 34, 36 of 38 halen per minuut over de Theems vloog, het maakte Oxford niets uit.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Voor 250.000 toeschouwers werd Cambridge vernederd. Op het redelijk rustige water van de Theems finishte Oxford ruim voor de boot van Cambridge in een tijd van 16 minuten en 59 seconden. Siegelaar: ,,Gelukkig heb ik niet voor niets zoveel pijn geleden.’’

Siegelaar is de vijfde Nederlandse roeier die in Londen aan de start verscheen van de Boat Race. Gerritjan Eggenkamp (2002), Sjoerd Hamburger (2009, 2010) en Roel Haen (2012) gingen hem bij Oxford voor.

Derde Nederlandse winnaar

Jasper Holst (2015) was de enige Nederlander ooit in de lichtblauwe boot van Cambridge. Siegelaar is tevens de derde Nederlandse winnaar. Alleen Eggenkamp en Hamburger (in 2009) wisten eerder hun deelname om te zetten in een zege.

Bij de vrouwen ging de winst overtuigend naar Cambridge. De roeiploeg zette een nieuw record neer door na 18 minuten en 33 seconden over de finish te komen. Nog nooit was een vrouwenploeg onder de 19 minuten gedoken.

De studentes van Oxford kenden een desastreuze start en keken direct tegen een achterstand aan. Ze konden hun fout niet meer goedmaken.

Aan de befaamde Boat Race op de Theems ging zondag enige consternatie vooraf. In de buurt van het startpunt werd een dag eerder een bom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. De bom nabij Putney Bridge kon zondagmiddag veilig verwijderd worden.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen