Lange wachtlijst voor kinderen in de knel

© ANP

Arthur de Mijttenaere
Haarlem

Een kind dat zwaar in de knel zit ten gevolge van een vechtscheiding of misbruik moet lang wachten voordat er hulp wordt geboden. Bij het KJTC, het Kinder & Jeugd Traumacentrum dat in Haarlem en Heemskerk is gevestigd, is een wachtlijst van een half jaar.

Het KJTC behandelt getraumatiseerde kinderen en hun gezinnen uit nagenoeg heel Noord-Holland. Vorig jaar waren er zeshonderd kinderen die ondersteuning hebben gekregen.

Op dit moment staan er 27 gezinnen op de wachtlijst, vertelt manager Margot van der Wart van de jeugdzorginstelling. De belangrijkste oorzaak in haar ogen: Haagse bezuinigingen waardoor er minder budget beschikbaar is voor de jeugdhulp.

De financiering van de hulp gaat stroever, vat Van der Wart samen. De diverse gemeenten kopen de zorg van tevoren in, in plaats van dat er voor elke behandeling achteraf wordt betaald.

Rompslomp

Daardoor is de administratieve rompslomp gegroeid, omdat diverse gemeenten verschillende regelingen hanteren.

Haarlem heeft als centrumgemeente de zorg ingekocht voor de gemeenten in Zuid- en Midden-Kennemerland, maar ook kinderen uit Den Helder zijn in behandeling bij het KJTC.

Van der Wart ziet wel een lichtpuntje. Er wordt volop met de gemeenten, waaronder Haarlem, onderhandeld over meer geld. Daardoor kan de wachtlijst korter worden gemaakt of opgeheven. Het KJTC hoort bij de overkoepelende jeugdzorginstelling Kenter. Ook andere onderdelen van Kenter kampen met wachtlijsten, zij het in mindere mate dan bij het KJTC.

Vechtscheiding

Een andere mogelijkheid uit de praktijk om de wachtlijsten te bekorten is dat er vaker met groepsbehandelingen wordt gewerkt. ,,Het is bewezen dat een groepsbehandeling een goede therapievorm is, die echt werkt.’’

Het valt Van der Wart op dat er bij Kenter steeds meer kinderen komen die de nare gevolgen van vechtscheidingen ondervinden. Daarnaast hebben kinderen die in therapie komen vaak een problematische achtergrond door misbruik of mishandeling.

In de gemeenteraad van donderdag werden door GroenLinks vragen gesteld over de wachtlijst. Wethouder Merijn Snoek (Jeugdzorg) beaamde dat die wachtlijsten bestaan, maar dat de duur negen weken is.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.