Impasse over toezicht van Cultuurgebouw

Bart Boele
Hoofddorp

Het gaat de stichting Het Cultuurgebouw Haarlemmermeer te ver dat de gemeente Haarlemmermeer de Raad van Toezicht van de stichting mag ontslaan. B en W houden wel aan zo’n voorrecht vast.

Om de impasse te doorbreken is een extern advies gevraagd.

Deze onafhankelijke adviseur gaat een voor beide partijen bindend advies geven. Hij of zij gaat zich buigen over de vraag of het passend is bij de subsidieverhouding tussen stichting en gemeente dat B en W de Raad van Toezicht kunnen ontslaan. Het advies zal worden opgenomen in de statuten van de culturele stichting.

B en W hebben al het recht ’een zwaarwegend advies’ te geven over de benoeming van de voorzitter en de leden van de Raad van Toezicht.

Gestegen

Onder de stichting Het Cultuurgebouw Haarlemmermeer vallen Pier K, schouwburg De Meerse, poppodium Duycker en de bibliotheek van Haarlemmermeer. Zij zijn allen gevestigd in het Cultuurgebouw en inmiddels ook gefuseerd tot één organisatie.

Volgens de jaarverslagen van 2014 heeft Het Cultuurgebouw volgens de stichting ’over de volle tevredenheid gepresteerd’. De Meerse en Duycker hebben 810 producties en activiteiten georganiseerd die ruim 127.000 bezoekers trokken.

Het aantal deelnemers aan lessen, cursussen en workshops van Pier K is elf procent gestegen tot bijna 6.600. Daarnaast is voor 22.000 scholieren ’binnenschools’ cultuuronderwijs verzorgd. Bij de bibliotheek daalde het aantal uitleningen van boeken, maar het gebruik van e-books en apps steeg.

Op een exploitatie van bijna twintig miljoen euro heeft het Cultuurgebouw ruim 250.000 euro verlies gedraaid. Dat was vanwege de fusie voorzien en is al financieel afgedekt.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.