Amvest gaat meedoen met plannen voor de Koepel

Panopticon heeft Amvest als partner binnengehaald voor haar plannen met de Koepel.© Archieffoto

Henk Geist
Haarlem

Ontwikkelaar en investeerder Amvest gaat meedoen met de plannen van de Stichting Panopticon voor onder meer een University College in de leegstaande Koepelgevangenis.

Aanstaande maandag draagt het Rijksvastgoedbedrijf het monumentale gevangeniscomplex over aan de gemeente Haarlem, voor het koopbedrag van 6,4 miljoen euro. Een uurtje later doet de gemeente de Koepel voor hetzelfde bedrag over aan Panopticon. De aankoop door deze stichting is mogelijk dankzij de financiële ondersteuning van Amvest. Die partij is al een tijdje in beeld als de beoogde eindbelegger van het project de Koepel, maar Amvest verstrekt nu ook een lening aan Panopticon.

Deze vastgoedbeleggingsmaatschappij heeft grote pensioenfondsen als aandeelhouders en beheert in Haarlem al verschillende gebouwen. Volgens wethouder Jeroen van Spijk is Amvest een ’solide partij die grote financiële zekerheid meebrengt’, waarmee naar zijn mening de financiële haalbaarheid van het Koepelproject is vergroot. Van Spijk stelt ook dat de risico’s voor de gemeente bij deze omvangrijke transactie beperkt zijn.

Campus

Amvest zal de studentencampus een ook het hotel die op het terrein moet komen ontwikkelen en daarna als belegging onder brengen in een van haar fondsen.

Panopticon blijft zelf verantwoordelijk voor het Koepelgedeelte met het entreegebouw, waar het University College moet komen. De stichting is daarover in gesprek met twee banken, de Triodosbank en Rabobank, zoals het ook in gesprek is met de Open Universiteit en de Vrije Universiteit, de twee onderwijsinstellingen die de accreditatie van de academische opleiding moeten borgen. ,,Het was altijd al onze bedoeling om de Koepel zelf te houden’’, zegt Jacqueline van de Sande namens Panopticon, ,,wij willen daar ons maatschappelijk programma met de universiteit realiseren, dat is onze belofte aan de stad. Zo’n specifieke opgave is minder geschikt voor een eindbelegger. Met Amvest waren we al langer in gesprek, we zagen ze als eindbelegger, maar we hebben de samenwerking naar voren getrokken omdat we te weinig tijd hadden om met banken tot overeenstemming te komen. Amvest is een partij die langdurig bij projecten betrokken blijft, met hen kunnen we onze lange termijn visie voor de Koepelgevangenis uitvoeren.’’ Amvest is gehouden aan de afspraken die tussen gemeente en Panopticon zijn gemaakt.

Tijdelijk

Nadat Panopticon maandag de sleutels van de Koepel in handen krijgt, wil de stichting het complex een tijdelijke invulling geven. Van de Sande: ,,We denken aan een muziekprogramma, aan tentoonstellingen, aan rondleidingen en we gaan ons projectbureau op het terrein inrichten van waaruit we onze plannen verder gaan uitwerken.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.