Hillegom sloopt snel oude openbare school Hilmare

De nu leegstaande Hilmare.

De nu leegstaande Hilmare.© foto sjaak smakman

Sjaak Smakman
Hillegom

De oude openbare school Hilmare aan de Oranjelaan gaat tegen de vlakte. De gemeente wil met een snelle sloop van het al een tijdje leegstaande gebouw voorkomen dat het gebouw verloedert. In april rukte de brandweer nog uit omdat er binnen brand zou zijn uitgebroken.

Hilmare is de fusieschool van de Marijkeschool en de Rembrandtschool, waarbij het gebouw van de Marijkeschool aan de Oranjelaan werd gekozen als huisvesting. Hilmare koos er daarbij voor om zich om te vormen tot een Daltonschool, waarbij veel nadruk ligt op zelfstandig werken van en het samenwerken van leerlingen. Inmiddels heeft Hilmare nieuwbouw gekregen op de plaats van de voormalige Bernardusmavo en zit daar samen met de Savioschool voor speciaal onderwijs en de buitenschoolse opvang De Theepot. Het terrein van de Savio aan de Olympiaweg gaat weer terug naar de gemeente en wordt betrokken bij de plannen voor het Jozefpark. Ook de Jozefschool komt leeg na de fusie met de Leerwinkel en wordt betrokken bij het gebied. Stek is daar al begonnen met nieuwbouw in de Leembruggenstraat.

Onderzoek heeft uitgewezen dat behoud van de oude Hilmare niet haalbaar is: duurzame exploitatie van de verouderde gebouwen is niet mogelijk. De gemeente komt na de zomer met een voorstel voor een nieuwe invulling. Wethouder Jeroen Verheijen wil op de vrijkomende ruimte een ‘kwaliteitsimpuls’ voor de buurt via een combinatie van woningbouw en groen. Voor welke doelgroep er gebouwd wordt, is volgens Verheijen nog niet vastgesteld.

Als daar meer duidelijkheid over is, gaat de gemeente op zoek naar een ontwikkelaar. Daarnaast wil de gemeente de buurt en het bewonersinitiatief Julianapark bij de uitwerking betrekken. Hoe de gemeente direct belanghebbenden gaat betrekken wordt deze zomer verder uitgewerkt.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.