Sfeervol, niet spannend

Zoe Saldana en Ben Affleck in ’Live by night’.© Foto Warner Bros.

Marco Weijers

Joe Coughlin leeft volgens zijn eigen regels in ’Live by night’, de verfilming van Dennis LeHane’s gelijknamige misdaaddrama.

Of hij die morele grenzen ook daadwerkelijk zal kunnen handhaven, is de vraag.

Tweevoudig Oscar-winnaar Affleck (’Gone baby gone’, ’Argo’) dompelt ons in zijn vierde film als regisseur onder in de tijd van de Amerikaanse drooglegging. Hij geeft daarbij zelf ook gestalte aan Joe Coughlin, die na het overleven van de Grote Oorlog kiest voor een bestaan als beroepscrimineel in Boston. Dat hij daarbij zijn hart verliest aan Emma Gould (Sienna Miller), het liefje van een beruchte gangsterbaas, leidt tot noodlottige complicaties.

Ben Affleck brengt met dit misdaadepos een ode aan de klassieke gangsterfilms uit Hollywood, compleet met gleufhoeden, ratelende Tommy Guns, rondscheurende T Fords en rokerige ’speak-easy’s’. Alle elementen zijn aanwezig en op de meeste acteurs valt weinig aan te merken. Toch slaagt het sfeervolle ’Live by night’ er niet in om daarnaast ook echt spannend of meeslepend te worden. Mede door het nogal houterige acteren van Affleck zelf en een voice-over die vanaf het allereerste moment afstand schept.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.