Drol in broek als uitsmijter avond

Leo Beenhakker tijdens de voetbalshow.© foto united photos/remco van der kruis

Frenk Klein Arfman
Haarlem

In een uitverkocht Patronaat oreerde Peter Heerschop maandagavond tijdens de Grote Hi-Ha-Hondelul-Voetbalshow over de romantiek in het voetbal. Hij wilde weer voetballen op gras, ’met de blote reet onder de douche’ en lachen om de harde en platte voetbalhumor zoals het vinden van een drol in je broekzak. Hij werd op zijn wenken bediend. De Hi-Ha-Hondelul-Voetbalshow levert precies die kleedkamersfeer. Een beetje ouwehoeren over voetbal en lachen met een biertje in de hand.

De drijvende krachten achter deze ’voetbaltotaalshow’ zijn de Haarlemse journalisten Paul Onkenhout, Edwin Struis, Dick Sintenie en Simon Zwartkruis. Hun vier interviews vormen de pilaren van de show, optredens van cabaretiers en de strakke in shirts van EDO gehulde Hi-Ha-Huisband. Naast Heerschop jagen ook Lonneke Dort, Jan J. Pieterse en Piepschuim op de lach. Waarbij vooral de eerste veelvuldig raak schiet. Droogkomische ellende. Zoals een liedje introduceren met ’en nu even iets vrolijks’ en dan meteen in de eerste regel losbarsten met ’We gaan er aan! We gaan er allemaal aan’.

Als praatgasten schuiven Tim de Cler aan, die ooit bij Excelsior de titel met AZ op de laatste speeldag misliep, maar het zondag wel goed ziet komen met Feyenoord. Het gesprek met Leo Beenhakker, die het over-acteren de laatste jaren wat achterwege lijkt te laten, is mooi ingetogen met komische randjes. De kans dat hij de schaal zal uitreiken is klein, geeft hij toe. ,,Er is zelfs een actie gestart, ’Trek Leo over de streep’, maar er zijn in het verleden dingen gebeurd die me hebben gekwetst. Dat zal niet gebeuren. Ik kom tegenwoordig nooit meer in de Kuip.”

Met Lasse Schöne gaat het vooral over tatoeages. Zelf is hij rijk bedrukt. Daarover zegt hij droogjes: ,,Ja, deze is voor mijn zoon, die voor mijn dochter, die betekent ’vlinder’, omdat dat het eerste woord was dat mijn dochter zei….. Ja, ach, je doet maar wat, he.”

Met Michael van Praag als eindgast lijkt het tot dan toe soepel doormarcherende programma plots stroef tot een eind te komen. Omdat Van Praag al meteen laat weten niets te willen zeggen over de KNVB. ,,Dinsdag is er een persconferentie, dus ga ik nu niets zeggen.”

Het gesprek wordt er bij vlagen zelfs wat grimmig door. Boegeroep uit de zaal. Is Van Praag niet stiekem Feyenoordsupporter, leggen ze hem voor. Mede omdat hij ooit drumde op een Feyenoordlied dat Dorus opnam. Als Struis kort daarna uit de bocht giert en Van Praag tot tweemaal toe een NSB’er noemt, lijkt het even mis te gaan. Van Praag staat op, gaat achter het drumstel zitten en zorgt voor de ritmische begeleiding van het genoemde Feyenoord lied.

Een staaltje harde voetbalhumor die door het stroeve gesprek absoluut niet uit de verf komt. De kleedkamerhumor die niemand spaart, hoort eigenlijk gewoon in de kleedkamer thuis.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.