Eenwording Ernst Casimirlaan in Overeen ligt lastig

Het einde van de Ernst Casimirlaan aan de westkant, met uitzicht op het stuk grond waar de straat moet worden doorgetrokken.

Het einde van de Ernst Casimirlaan aan de westkant, met uitzicht op het stuk grond waar de straat moet worden doorgetrokken. © Margot Klompmaker

Margot Klompmaker
overveen

De Ernst Casimirlaan in Overveen is nooit een doorgaande straat geweest, maar liep aan beide kanten dood op tennispark Wimbledon dat er al eerder stond dan de wijk eromheen. Het tennispark is inmiddels verkocht om de komst van 29 woningen mogelijk te maken.

Een mooi moment om beide stukken straat met elkaar te verbinden, vindt de raad. Dan heeft het wijkje meteen een ontsluiting aan beide kanten. Maar dat blijkt lastig te realiseren.

Aan de oostkant van het tenniscomplex de weg doortrekken is geen punt. Kwestie van een muurtje wegbreken. Maar aan de westkant ligt een appartementencomplex. De weg moet daar langs de zijkant van het gebouw komen.

Er zijn gesprekken geweest tussen de eigenaar van het complex en de projectontwikkelaar om het stuk grond aan te kopen. Die zijn tot nu toe op niets uitgelopen.

De gemeente zou in het uiterste geval kunnen overgaan tot een onteigeningsprocedure, maar die gaat flink wat geld kosten.

Bovendien neemt een zo’n procedure gemiddeld ongeveer twee jaar in beslag.

De ontwikkelaar heeft laten weten in dat geval af te zien van de plannen. De gemeente is bang voor een schadeclaim.

Er ligt volgens het college van B en W een redelijk alternatief: auto’s alleen aan de oostkant het wijkje uit. Aan de westkant komt een fietspad waarover eventueel ook hulpdiensten kunnen rijden.

De bewoners van de Ernst Casimirlaan zijn verdeeld. De bewoners van de oostkant willen het liefst dat hun straat eindelijk een geheel wordt, zodat het verkeer straks ook aan de westkant kan rijden. Anders krijgt de oostkant alle auto’s te verwerken.

De westkant vindt het al druk genoeg aan hun kant. Bovendien is de oostkant veel handiger voor verkeer dat richting Haarlem of elders moet, vindt de westkant.

Voorlopig is het wachten of nader overleg met de grondeigenaar iets gaat opleveren.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.